3 четения

Мълчание покрива случаите на насилие в семейството и в училище

Битото момченце от Лясковец се възстановява

2-годишното момченце от Лясковец, което бе спасено от неврохирурзите от търновската болница след жесток побой, се чувства добре и се възстановява след травмата. На този етап няма опасност от увреждания. След изписването му от болницата е настанено в дома за деца в Дебелец. Това не е първият път, в който малчуганът е бил в риск, а със семейството отдавна работят експерти от „Социално подпомагане” в Горна Оряховица. Още при раждането му майката решава да го изостави, но по настояване на бащата жената се отказва от намерението си, разказа Боряна Кирилова – директор на дирекция „Социално подпомагане”, Горна Оряховица. Момченцето е второ дете в семейството, което има по-голямо момче на 4 години и момиченце на една година. Първият сигнал за насилие над децата е получен през септември 2015 г. от детската ясла, която посещават двете братчета. Те веднага са изведени от дома и настанени в приемни семейства. Социалните служители искат ограничаване на родителските права на майката и бащата, но не получават нужната подкрепа в съда, тъй като за подобна мярка се изискват доказателства от близки, роднини или съседи, че над тях се упражнява насилие. Съответно искането е отхвърлено и децата са върнати в семейството през октомври 2016 г. Два месеца по-късно момченцето постъпва в МОБАЛ в тежко състояние. Вторият сигнал е подаден от съседка и още същия ден служители от отдел „Закрила на детето” посещават семейството. Това е и най-тежкият случай през последните месеци, по който продължава работата на служителите от социалната дирекция. Казусът с момченцето все още не е приключил, тъй като тече разследване за причините, довели до инцидента, а другите две деца засега остават при родителите си. Причната е, че трябва да се изясни кой е причинил травмата на детето.

„Случаите на домашно насилие продължават да са скрити и недостъпни за нас, защото потърпевшите – деца или възрастни, се страхуват да кажат и да потърсят помощ. особено за децата страхът от насилника е много голям, а и не знаят към кого да се обърнат. Ако не получим информация за белезите на насилие от училище, детска градина, личния лекар или от съсед, много трудно бихме могли да стигнем до тези случаи”, разказа още Боряна Кирилова. Според нея през последните години значително зачестяват случите на насилие в училище, което определя като проекция на отношенията в семейството. Но докато някой не потърси помощ, те няма как да се намесят. Заедно с „Център Мария“ дават гласност по темата за насилието, за това какви са белезите за него, как да се идентифицира и реагира в дадена ситуация. „За съжаление, хората, които подават информация, когато трябва да бъдат призовани в съда и да потвърдят това, което знаят, се отказват и не желаят да го направят. А най-трудно се доказва психическото насилие”, коментира още Боряна Кирилова. В работата си тя и колегите й са се сблъсквали и със случаи, в които жертвите сами се отказват от показанията си и се връщат при своите насилници. Такъв е примерът на майка с две деца, която бяга от къщи, намира опора от работодателя си и от специалистите, осигурен й е подслон, но накрая сама решава да се върне при мъжа си.

Има случаи обаче, в които деца сами търсят помощ. Миналата година две сестри на 7 и 10 години се обаждат на спешния телефон 112, заради психически тормоз в семейството. Децата живеели с баща си и втората му жена, с която имали общо дете. Заради проблемите и тормоза над двете момичета, те решили да избягат от дома си. Социалните работници поемат случая и децата са настанени при тяхна роднина, където живеят и в момента.

„Отнемането на родителските права става много трудно, досега подобна мярка съм искала един-единствен път в практиката си през 2000 г. Става въпрос за жена, която беше абдикирала изцяло от задълженията си като майка. Имаше три деца, за които се грижеше нейната майка, т.е. бабата. Жената проституираше и често посягаше физически на майка си и децата. Съдът й отне родителските права, възрастната жена беше настанена в дом, най-малкото дете – момиченце, беше осиновено, а двете братчета бяха настанени при биологичния им баща“, разказа още Боряна Кирилова. Допълва, че при подаване на сигнал за насилие над дете веднага се прилага т.нар. координационен механизъм, в който участват представители от полицията, „Център – Мария”, който работи с жени и деца, жертви на насилие, лекар от Спешна помощ, от прокуратурата, социални работници, от общината или инспектората по образование, когато става въпрос за насилие в училище. При необходимост се предприемат действия още в рамките на деня, в който е подаден сигналът. Понякога се налага оказване и на полицейска закрила над жертвите. В рамките на десет дни се взима решение за последващите действия по случая и дали е действителен сигнал, тъй като в практиката си социалните експерти са се натъквли и на фалшиви сигнали. Понякога такива се подават от родители, които искат да спечелят родителските права при браковоразводни дела и подават информация за насилие, упражнявано от другия родител.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар за “Мълчание покрива случаите на насилие в семейството и в училище

  • 15.02.2017 в 21:53
    Permalink

    Госпожата, вместо да коментира по махленски разни случки, да обясни конкретно тя каква работа е свършила по сигнала за детенцето от Лясковец. Имало е сигнал, а тя и поверената и дирекция не са свършили за 1 ст. работа. Измива си ръцете с външни оргнизации, като Център Мария, ли е Петранка ли е… но им се плаща от бюджета. Ами, на вас за какво ви плащаме заплати, бе? Вие от социалното, деца нямате ли? Не си ли давате сметка, че вашето безхаберие, безотговорност и некомпетентност, един ден ще се стоварят върху вашите деца.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!