75 четения

Прибори за хранене, произведени от „Фаберже“ и принадлежали на руската императрица Александра Фьодоровна, отиват на търг в Англия

Комплект прибори за хранене, създадени от знаменития ювелир Карл Фаберже и принадлежали на руската императрица Александра Фьодоровна, ще бъдат изложени на търг във Великобритания, предаде ТАСС като цитира британски медии.
Принцеса Алиса фон Хесен-Дармщат (бъдещата императрица Александра Фьодоровна) посетила град Харогейт в Северен Йоркшир през 1894 г. след годежа си, но преди да се омъжи за руския император Николай Втори. По време на престоя си в известния с целебните си източници град любимата внучка на британската кралица Виктория живеела в дом, чиято собственица родила близнаци – момиче и момче. Алиса преценила, че това е добро предзнаменование за бъдещия брак и станала кръстница на децата. В чест на двамата младоженци децата били кръстени Алиса и Николай.
След като станала императрица на Русия, Александра Фьодоровна редовно изпращала на децата подаръци, включително два комплекта прибори за хранене, произведени от фирмата „Фаберже“. Единият от тях, подарен на момиченцето Алиса, ще бъде предложен за продажба на търг в Крайстчърч в графство Дорсет на 2 март.
Очаква се за лота, придружен от писмо от Фаберже, с което се потвърждава автентичността му, и от телеграми от руската императрица до кралица Виктория, да бъдат платени 8-10 хиляди британски лири.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!