23 четения

Съдържанието на захар в зърнените закуски остава високо

Количеството на захарта в зърнените закуски, и в частност на тези, предназначени за деца, остава високо след 1992 г., въпреки същественото ограничаване на съдържанието на сол в същите продукти, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от британско проучване, публикувано в сп. „Пъблик хелт нютришън“.
След 2004 г. количеството на солта в популярни зърнени закуски във Великобритания е намалено с около 50 процента, благодарение на успешна програма за ограничаването й. Същевременно количество на захарта в същите продукти остава високо, като в някои от тях съдържанието достига до 35 процента, отбелязват авторите на проучването от университета – диетолози от университета „Куин Мери“.
Анализ на 63 детски зърнени закуски, направен през 2015 г., показва, че обичайната порция от 30 грама съдържа една трета от препоръчителния дневен максимум за подрастващи на възраст между четири и шест години, който се равнява на пет чаени лъжици захар.
Авторите на проучването предупреждават, че въпреки отбелязания напредък по програмата за ограничаване на солта, зърнените храни остават продукт, съществено допринасящ за приема й. Специалистите препоръчват работата по програмата за ограничаване на солта да продължи с цел предпазване на хората от сърдечносъдови болести и инсулт, както и спешно да бъде изготвена подобна програма за ограничаване на захарта.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!