13 четения

С „Любовна лотария“ бе отбелязан 14 февруари във В. Търново

С информационна акция „Любовна лотария“ бе отбелязан вчерашният 14 февруари във Велико Търново. Младежи раздаваха пред сградата на общината специално изработени лотарийни билети със символични печалби – презервативи, валентинки, балони, сърчица, моливи с послания, разделители за книги и стихотворения, посветени на любовта. Денят на влюбените продължи с концерт под наслов „Вечер на желанията” на паметника „Асеневци”, в който взеха участие млади изпълнители.
Във връзка с празника от 10 февруари стартираха различни прояви във Велико Търново и Горна Оряховица. В понеделник се проведе безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в СУ „ Емилиян Станев” в старата столица. Подобно изследване се проведе също и в ППМГ „Васил Друмев“. В Горна Оряховица бе организирана информационно-образователна кампания под наслов „Любов и сексуално здраве”, включваща мултимедийна презентация, дискусия, викторина, забавни игри с ученици oт 7 и 9 клас, както и разпространение на валентинки, презервативи и здравни материали. Дейностите, посветени на Деня на влюбените, бяха организирани от Регионалната здравна инспекция в партньорство с Община Велико Търново, Младежкия дом, ученически клуб на здравето „Живей”, Градски ученически парламент, БМЧК, ЦМДТ „Амалипе” и учебни заведения.

Вчера стартира и вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, която се провежда за четиринадесета поредна година от програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на здравното министерство. В кабинета във Велико Търново за миналата година са изследвани и консултирани общо 1144 души – 657 мъже и 487 жени на възраст от 15 до 87 години. От изследваните в кабинета лица серопозитивни са трима мъже на възраст от 25 до 40 годишна възраст.

В. Валентинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *