7 четения

С по бъчва вино и пелин поляха празника Зарезан в Лясковец

Тържественото откриване на празника Трифон Зарезан в Лясковец се състоя на централния площад на откритата сцена. Честването започна с водосвет за здраве и берекет, който отслужиха лясковските свещеници отец Никола и отец Богдан.

Празника уважиха гости от Италия и Румъния, като румънските приятели от побратимения на Лясковец Виделе бяха заедно с кмета си Николае Бъданою и заместника му Силвика Шербан. На гости бяха и председателят на общински съвет Велико Търново Венцислав Спирдонов, кметовете на съседните общини Велико Търново, Горна Оряховица и Елена, заместник-кметове, секретари на общини, директори на институции и фирми, почетни и заслужили граждани на община Лясковец.

Кметът д-р Ивелина Гецова поздрави гостите, всички граждани и лозарите и винарите по повод Трифон Зарезан. Поздравление поднесе и румънският кмет Николае Бъданою. Пред обществеността бяха обявени и победителите от общинския конкурс за най-добро лясковско вино. Грамоти и парични награди на победителите в общинския конкурс раздаде кметът д-р Гецова. Наградите на Клуб на виното – Лясковец, връчи председателят на клуба Пламен Георгиев.

Zarez (2)След официалната церемония за празничното добро настроение на лясковчани приятелски поздрав отправиха танцьорите от Фолклорна компания „Сидер войвода” при читалище „Братя Грънчарови – 2002” с художествен ръководител Иван Иванов. Докато се виеха хора на площада, 200-литрова бъчва с червено вино и друга 100-литрова с пелин, подарък от „Тотал-вини”, се лееха за жителите на Лясковец, дошли да празнуват въпреки студа. С кръшни български ритми танцьори от гостуващата фолклорна компания и музиканти поведоха пъстро шествие от централния площад право към лозята. Гости, домакини, мало и голямо, под звуците на кавал, гъдулка и тъпан, се отправиха към лозето за ритуалното зарязване на лозите. Там ги чакаше царят на лозята Димитър Ангелов, който приветства всички с думите „Добре сте ми дошли на лозето”. Момичета и момчета, облечени в традиционни носии, посрещнаха с бъклица и пита зарязващите, а царят изрече съкровените слова, с които измоли от свети Трифон здраве и благодат за хората и за лозята и пълни бъчви с вино за всички трудови хора. Отец Богдан също благослови и освети лозовите насаждения, а след божия служител и царя първата пръчка отряза кметът – домакин на празника в Лясковец, д-р Ивелина Гецова, а след нея и председателят на общинския съвет Даниела Арабаджиева и всички гости. По венец си свиха любители лозари, винари и граждани, повтаряйки след царя молитвените слова „Да бъде!”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *