121 четения

Велико Търново се съединява с Беляковец и Дебелец, Горна Оряховица – с Арбанаси

Текат разработки за застрояване на последните свободни терени между населените места

ЗА ПРОДАН СА ПУСНАТИ НЯКОЛКО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ СВОБОДНИ ТЕРЕНА, КОИТО СЪЕДИНЯВАТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И Беляковец, установи проверка на „Борба“. Цената на земята е около 10 евро на квадратен метър, а последните комасирани терени, разположени по протежението на пътя, които се търгуват, са над 6 дка. Те са изключително подходящи за къщи, а захранването им с ток и вода е лесно, коментират брокери. Освен това Общият устройствен план на града предвижда именно нискоетажно застрояване. Беляковец е едно от най-привлекателните села за живеене заради отличната локация. Над 20 нови къщи в момента се правят на голи поляни оттам в посока Велико Търново, а селото отдавна се простира доста след табелите за край на населеното място.

вече са факт разработки за застрояване на всички частни терени между дебелец и велико търново. Двете местности Устито и Под баира практически отделят двата града, но застрояването им започна. Неотдавна китайска фирма взе над 20 дка от частни лица с плановете да прави предприятие за електроника в съседство на прословутите Присовски завои.

Според архитекти така практически двата града се сливат, като помежду им има единствено малка горичка, която не е в полезрението на инвеститори, тъй като е на изключително стръмния скат край пътя. Съвсем скоро почти на същото място ще се появи и огромен тир паркинг със съответната инфраструктура и заведения.

През последните пет години празните територии между двата съседни града постепенно намаляха. За складови и производствени бази и магазини се усвояваха основните територии североизточно от Дебелец в посока Велико Търново. Паралелно с това пък старата столица нарастваше най-вече с автокъщи в посока югозапад към Дебелец, докато се стигне до сегашната ситуация на сливане.

Нови луксозни селища, съставени предимно от еднофамилни къщи, паркови зони, спортни съоръжения и басейни, са предвидени в северната част на съседния на Велико Търново град Дебелец. На едно от заседанията на Експертния съвет по устройство на територията са били одобрени близо 10 разработки за промяна на предназначението на имоти в местността Под баира в североизточната част на малкия град, което практически го съединява с областния център.

Територията, разположена в най-високата част на Дебелец, дава една от най-добрите панорамни гледки, а до нея отвежда пряк път от Велико Търново.

Идеята на инвеститорите е целият район, който е с площ от почти 400 дка и е собственост на различни предприемачи, да бъде застроен с еднофамилни къщи. Подобна реализация регламентира и проектът за Общ устройствен план на Велико Търново.

съседната Горна Оряховица практически се съедини с Арбанаси, а съвсем скоро с нов пътен възел ще се слее и с лясковец. Само за последните десет години вилната зона на Горна Оряховица набъбна двойно в посока към архитектурния резерват. Днес граница с Арбанаси няма, но имотите са частни и всеки може да прави каквото реши, стига да не е забранено, коментира кметът Добромир Добрев. Сливането ясно си личи и от сателитните кадри, до които има достъп чрез популярната платформа „Гугъл мапс“ на база сателитни кадри, показа наша проверка. По хълма към Горна Оряховица има над 100 вили и малки къщи. Половината от тях са построени през последното десетилетие, признават общинари от съседния на Велико Търново град. Склонът е плавен и позволява строителство, за разлика от спускането към старата столица, което наподобява каньон и не позволява вдигането на вили и къщи.

В Община Горна Оряховица за одобрение постоянно постъпват нови строителни проекти за вилни комплекси. Около 30 са разработките за сгради, които тепърва ще се реализират. Инвеститори прииждат от цялата страна – един от проектите за ваканционен комплекс е на бизнесмен от Пловдив. Средно по десет са новите вили, които се строят в рамките на година. Някои от тях изпъкват с архитектурния си стил и наподобяват средновековни комплекси с малки кули.

Инвеститорите насочват погледите си към терените, които не попадат в землището на Арбанаси, а на Горна Оряховица заради три пъти по-ниската им цена. В Арбанаси незастроените площи вървят по около 200 – 260 лева на квадратен метър, докато по хълма над Горна Оряховица цената е по 70 – 90 лева.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

9 коментара за “Велико Търново се съединява с Беляковец и Дебелец, Горна Оряховица – с Арбанаси

 • 16.02.2017 в 12:54
  Permalink

  Всичкото хубаво, ама нека се строи планирано , качествено и със съответната инфраструктура, а не както досега на парче и без нито едно паркомясто. Един ден може да живеем в един голям град, ако се обединят всички гореизброени градове, само трябва една по разумна планировка .

  Отговор
 • 16.02.2017 в 13:32
  Permalink

  Oсвен глупости нещо друго може ли да напишете?Имало 100 нови вили между Г.О.и Арбанаси…Имало е да,но преди 20 години,преди циганите да ги разпилеят!Сега има 5 (пет) нови къщи и един автосервиз в непосредствена близост до главния „път“.Явно тези напъващи се нови строители на хълма ще трябва да летят до имотите си защото там пътища и устройствен план няма и никога не е имало! И“лясковец“ се пище с главна буква!

  Отговор
 • 16.02.2017 в 14:12
  Permalink

  Алчноста на Беляковчани е пословична а мързела уникален , брокерите гладни и ето ти рекламна статийка за наивници.

  Отговор
 • 16.02.2017 в 14:56
  Permalink

  Цитати от написаното:
  1. „вече са факт разработки за застрояване на всички частни терени между дебелец и велико търново. “
  2. „съседната Горна Оряховица практически се съедини с Арбанаси, а съвсем скоро с нов пътен възел ще се слее и с лясковец.“
  Лошо, Найденов, лошо! Нас възрастните в училище ни учеха, че изреченията започват с главна буква, и че имената на градовете и селата започват също с главна буква. Предполагам, че и вас така са ви учили. Моля да си проверявате написаното собственоръчно, а след това и редакторите да го проверяват. Не се излагайте.
  Освен това нещо не мога да схвана географските посоки около Дебелец както са написани, но това е друга тема.
  И докога ще се пише само в бъдеще време и само за строителство на къщи и вили? Кога ще напишете няколко статии за големи инвеститори които чакат да влязат в района и да открият производствени предприятия с нови работни места? За истински инвеститори, а не за спекуланти строители и търговци?

  Отговор
  • 16.02.2017 в 15:55
   Permalink

   Как да напишат за инвеститори, като ги няма и като не остана кой да работи и живее в иначе красивия на природа град, каквото можахме съсипахме, който можахме изгонихме …. Строежи, пътища, магистрали, на какво ли не се начетохме, обаче реалността колкото и да не ни се иска е коренно различна от статиите, които четем ежедневно .

   Отговор
 • 16.02.2017 в 16:52
  Permalink

  Всичко това е много хубаво но само едно нещо не мога още да разбера след като всичко това се случва
  Защо на изхода на гр. Горна оряховица във посока Велико търново за да преминеш през с.арбанаси има все още пътен знак обозначаващ че преминаването по отсечката която е по-малко от 10км и осеяна сас опасни завои се извършва задължително сас ЗАКУПЕН СТИКЕР ( ВИНЕТКА )
  Въпросът ми е
  Дали този знак ще бъде премахнат
  След това обединение и преминаването да баде свободно

  Отговор
 • 22.05.2017 в 14:02
  Permalink

  Не сте с мозъка си!Това,което е показано са беляковските ниви и никой не се е юрнал да ги продава,камо ли да ги купува.това е земеделска земя,бе тъпанари!не се излагайте!

  Отговор
 • 25.01.2018 в 1:43
  Permalink

  А случайно да знаете,че картографиран път към с.Беляковец няма, че това е причината една елементарна пътна маткировка от осова линия да няма… тогава как ще пуснете нивите в регулация много ми е любопитно, като в селото никога не е имало дори канализация…
  Дупките по пътя на входа на селото са безобразно много, а всяка година (с изключение на тази) беше нужно да се правят подписки за почистването на храстите около пътя.
  Табела за край на селото няма, а тази за начало бе преместена с около 30метра назад, заради т.нар.„Стопански двор”, който стана собственост на някой друг, който пък с препаратите си замързява земите около селото…
  Не знам кой пише статии и кой ги чете, но нещата са съвсем различни… Беляковец е едно прекрасно място, на което обаче липсва добро управление.
  Много неща трябва да бъдат организирани преди да започне това строителство, за което пише в статията и се надявам то никога да не се усъществи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!