115 четения

Времето от 17 до 23 февруари: Днес и утре топло, временно захлаждане в неделя и понеделник

В петък сутринта около р. Дунав и другите водоеми ще има значителна облачност и намалена видимост с тенденция до обяд облачността да се разсее и видимостта да се подобри. Над полупланинските и голямата част от равнинните райони ще бъде слънчево с добра видимост. След обяд навсякъде ще се установи време с незначителна облачност. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 5 и минус 2 градуса. За В. Търново се очаква минимална температура минус 5 гр. Максималните температури ще бъдат между 9 и 12 гр. За В. Търново се очаква максимална температура 11 градуса. Атмосферното налягане ще се понижава.

Над западните и централните части на Стара планина ще има незначителна облачност. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 5 гр., а на 2000 м около нулата.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 23.5 гр. през 2014 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 22.5 гр. през 1911 г.

Слънцето ще изгрее в 7 часа и 12 минути и ще залезе в 17 часа и 52 минути.

Фаза на Луната: шест денонощия след пълнолуние.

В събота преди обяд ще преобладава време с променлива облачност, след обяд облачността ще се увеличи до значителна и вечерта и през нощта срещу неделя на места ще превали дъжд. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. В неделя ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. В понеделник преваляванията от дъжд ще спират и облачността от запад на изток ще се разкъса. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Във вторник, сряда и четвъртък облачността ще се променя динамично и най-често ще бъде променлива. Ще бъде ветровито – с умерен до силен вятър от запад.

В началото на периода – петък и събота, времето ще се задържи топло. Минималните температури ще бъдат между минус 5 и 0 градуса. Максималните ще бъдат около 9 – 12 гр. В неделя и понеделник се очаква временно захлаждане. Минималните температури ще бъдат между минус 2 и 1 гр. Максималните ще се понижат до около 3 – 6 гр. Във вторник, сряда и четвъртък се очаква затопляне с минимални температури между минус 1 и 4 гр. и максимални между 8 и 11 гр.

Над западните и централните части на Стара планина в петък ще има незначителна облачност. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В събота следобед, неделя и понеделник ще има значителна облачност, в събота следобед и неделя с превалявания от дъжд. В събота ще духа умерен вятър от западната четвърт. В неделя и понеделник вятърът ще се усили и ще бъде от северозапад. Във вторник, сряда и четвъртък ще има променлива до значителна облачност и ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м от петък до понеделник ще се понижават от около 5 гр. в петък, до минус 2 – минус 3 гр. в понеделник. През следващите дни – от вторник до четвъртък, температурата ще се променя динамично и максималните температури на 1200 м ще бъдат в интервала 0 – 5 гр. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

Дежурен синоптик: Николай Ятански

НИМХ – Филиал Плевен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *