140 четения

Людмила Георгиева: „Ние обучаваме децата, но и им вдъхваме и увереност да изявяват своите качества и способности“

„В сравнение с другите клубове в България ние ползваме чудесна лекоатлетическа база с отопление и оборудване за подготовка“, казва треньорът и президент на СК „Атлетика 2012“

Днес продължаваме да представяме великотърновските спортни клубове през погледа на хората, които работят в тях. След художествената и спортната гимнастика, шахмата и петобоя продължаваме с леката атлетика, спирайки се върху клуба, който се яви с най-много състезатели на държавните първенства в зала и донесе медал на В. Търново.

Нашият събеседник Людмила Георгиева, треньор по лека атлетика в Спортно училище – Велико Търново, и създател на СК „Атлетика 2012“, който за по-малко от пет години разви изключително активна дейност. Тя е възпитаничка на първия випуск на Спортното училище в старата столица, състезателка в дисциплините 400 и 800 метра гладко бягане, 400 метра препятствено бягане, кандидат-майстор на спорта.

sport (2)Завършва ВИФ „Г. Димитров“ през 1986 г, започва работа в детска спортна школа, а след 1 година е назначена в Спортно училище като треньор по лека атлетика.

От 1986 до 1996 година подготвя Кирил Колев – национален шампион на 800 м през 1994 г., Драго Драганов и Данаил Стефанов през 1995 – 96 г. – национални шампиони в дисциплините 110 м пр. бягане и 400 метра пр. бягане, Цветана Митева – национална шампионка в спортното ходене през 1995 г., и много други в различни лекоатлетически дисциплини.

През 1995 година открива и разработва първия дамски фитнес салон в гр. В. Търново. Оттогава досега популяризира и развива и масовия спорт – фитнес практиките: степ аеробика, каланетика, пилатес, шейпинг, тае бо, фитнес йога, дамски бодибилдинг, фитбол и други оздравителни и терапевтични занимания в зала и на открито.

През 2005 година Людмила Георгиева защитава докторска дисертация в НСА „В. Левски” към катедра „Гимнастика” на тема „Изследване върху структурата, съдържанието и положителните ефекти от практикуването на степ аеробика при жени”, за което през 2006 година получава научно-образователната степен „доктор” от ВАК. Има 4 издадени книги, последната от които e монографията „Фитбол – методика и приложение”.

През 2012 година е възстановен статутът на Спортно училище – Велико Търново, и Людмила Георгиева отново се завръща в любимия спорт лека атлетика като учител по спортна подготовка.

– Като начало нека обобщим представянето на „Атлетика 2012“ на Държавното първенство в Добрич?

-Участвахме се с 18 състезатели от всички възрастови групи. Представянето им определям като много добро, защото наблюдавах изградени състезатели, конкурентноспособни и оптимално мотивирани за победа. При родените през 2002 и 2003 г., Дияна Консулова е вицешампионка в дисциплината петобой, а Христина Бурмова е шеста. Мирослав Иванов е пети в скока на височина, Станислав Рашков е 11-и на 800 и 1500 метра. При младша възраст Йоанна Цончева е четвърта в спринта на 60 метра и пета на 200 м, Валеса Лазарова е шеста в петобоя, Иван Тодоров шести на тласкане гюле, Пламен Гезенчов е седми в спринта на 60 метра и на 200 метра, Димитър Филипов – осми на 3000 м.

Дориана Къндева се подреди четвърта в петобоя при старшата възраст, Габриела Пенчева е пета в петобоя, Божидар Попхристов постигна пети резултат в скока на дължина. При мъжете Радослав Златанов е пети в скока на дължина. За първи път стартирахме при щафетите.

Както виждате, състезателите на СК „Атлетика 2012“ са разпределени почти във всички лекоатлетически дисциплини. Навсякъде имаме достойно класиране. Леката атлетика е най-масовият спорт в България, конкуренцията е много голяма, затова определям представянето на нашия клуб като много добро.

– Как се разви клубът през отминалата 2016 г.?

– Набираме скорост като спортен клуб, който съществува само от 4 години. През изминалата 2016 година имаме много добро представяне: 2 златни медала на Мартин Петров на многобой, един сребърен на Иван Тодоров на гюле и един бронзов на Дияна Консулова – многобой, както и 10 класирания в шестицата. За съжаление, Мартин Петров нелепо загина във водите на река Янтра. На 30 април ще организираме мемориален турнир в негова памет.

– Разкажи малко повече за клуба. С колко деца работите, колко са ангажираните специалисти с подготовката им?

– Нашият клуб обхваща деца от всички възрастови групи –подготвителни и специализирани, от Спортното училище. Ние имаме деца, които учат в други училища. Те намират време да тренират и се представят достойно на състезанията. Подготовката се води от мен. С някои от изявените състезатели работи дългогодишният специалист в леката атлетика Иван Пенков. Скоро очакваме дипломиране на първите професионални млади треньори, възпитаници на Спортното училище, с квалификация помощник-треньор по лека атлетика.

– Преподавател сте в Спортното училище. Вашето мнение, може ли състезатели извън него да се развият и направят пробив в спорта?

– Да, всичко е възможно. Когато човек има изявени качества на боец и преследва целите си с постоянство и упоритост, е възможно всичко. Но Спортното училище е мястото, където има условия за изграждане на големи състезатели. В учебната програма са залегнали повече часове за спортна подготовка, тренираме двуразово.

– Трудно ли се гради лекоатлет и коя дисциплина е най-тежка?

– Всички дисциплини са трудни в леката атлетика, но ние, треньорите, сме странни хора – обичаме предизвикателствата и се насочваме към най-трудните неща в живота, защото знаем, че това ни изгражда като по-стойностни личности. Това се опитваме да внушим на децата – да не се плашат от трудностите, да се борят, за да успеят във всяко начинание. Нашата роля е да обучаваме децата, но и да им вдъхваме увереност, да ги подтикваме да изявяват своите качества и способности и да се стремят към по-високи спортни резултати.

– Какви качества се изискват от децата, за да устоят на натоварванията? Какво ги мотивира?

– Децата в нашия клуб са подбрани. Те са талантливи и е удоволствие да се работи с тях. Мотивира ги желанието да стъпят на почетната стълбица, да побеждават не само съперниците си, но и себе си, за да получат уважение и подкрепа от съотборниците си.

– Има ли деца, в които виждаш бъдеще, и в кои дисциплини?

– На националните летни шампионати ще гоним още по-големи цели. Нека запазим в тайна към кого са насочени очакванията ни за призови класирания.

– Кои са основните проблеми на леката атлетика във В. Търново?

– Проблеми има навсякъде, но нашият спорт е измерим – затова оценката за труда на треньори и състезатели винаги е обективна. Имаме прекрасни условия за работа, не можем да се оплачем. В сравнение с другите клубове в България ние ползваме чудесна лекоатлетическа база с отопление и необходимо оборудване за подготовка.

– Това, че сте няколко клуба, пречи или помага?

– На мен лично нищо не ми пречи. Всеки има различни разбирания и право на избор как да протече професионалния му път. Все пак голяма част от нашите лекоатлети учат в Спортното училище, което е предимство за пряката ми треньорска работа. Затова само мога да бъда благодарна.

– Какво предстои през 2017 година?

– Ще се готвим за постигане на по-високи резултати и медали с по-висока стойност. Да сме живи и здрави и най-вече нашите млади атлети.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!