45 четения

Подредиха в изложба най-интересните археологически открития в Павликени

НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОТКРИТИЯ ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО ПОКАЗВАТ В ИЗЛОЖБА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ПАВЛИКЕНИ. Експозицията се нарича „Археологическо лято 2016 – доброволчество и случайни открития“ и в нея са събрани находките от редовните разкопки на Античния керамичен център и спасителните разкопки в центъра на Павликени.

Един от акцентите в изложбата е двутонната надгробна плоча и погребалният инвентар, открити случайно от тракториста Валентин Савов. Тогава той попаднал на надгробната плоча на гроб с инвентар, докато разоравал територия до Античния керамичен център. Мъжът веднага звъннал в Историческия музей в Павликени и повикал археолога Калин Чакъров. „Паметникът е датиран към II в., висок е три метра, широк 1,20 м и тежи два тона. Върху лицевата му страна има релефни изображения на две женски и една мъжка фигура. Едната жена стои пред олтар. Освен тези изображения върху паметната плоча се вижда и релеф на тракийския бог конник. Има и надпис, който казва, че погребаният е Гай Урсидий Сенецион, живял е 40 г., имал е съпруга Юлия Валентина и именно тя се е погрижила за погребението“, припомня Калин Чакъров. И допълва, че находката е изключително любопитна, защото у нас не са много надгробните паметници, които са намерени на мястото, на което са били поставени по римско време. Най-често археолозите попадат на такива, които са били преместени и дори ползвани в градежи в по-късни години. Плочата ще бъде експонирана много скоро в реалната й среда, където е и открита.

Част от ковчеже с метална конструкция, дървено сандъче за тоалетни принадлежности, бронзова монета и златен амулет са оцелели след иманярските набези в гроба. Ковчежето има релефна украса, монетата е с образа на Хадриан, а амулетът има формата на кривака на Херакъл. За щастие, иманярите не са успели да ги открият. Находките са особено ценни, защото допълват историята на римската вила и дават още данни за разположението на гробището.

В изложбата са подредени и новооткритата пещ за производство на керамика, инструменти, калъп за лампа, фигури на божества, едната от които на Венера. Гостите могат да видят елемент от заключващ механизъм от кост, както и златен амулет във формата на кривака на Херакъл, много дребни находки от керамика и метал. В експозицията има и снимки от целия археологически сезон, особено от разкопките, в които миналото лято участваха първите доброволци. Има фотоси и от спасителните проучвания в Павликени, които вървят през последните две години. Те засегнаха няколко улици, на които беше положен новият водопровод. „Тези разкопки показаха важността на този край за керамичното производство в провинциите Мизия и Тракия. Изследваните съоръжения и находки водят до заключението, че това е един от производствените центрове за керамични изделия през римската епоха по нашите земи“, уточнява археологът на Историческия музей в Павликени Калин Чакъров.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!