6 четения

Учени установиха кога е имало кислородна катастрофа на Земята

Геолози определиха периода, когато е настъпила кислородна катастрофа на Земята, съобщи Лента.
Те са на мнение, че глобални изменения в състава на атмосферата е имало преди 2426-2460 милиона години.
До тези изводи учените стигнали, след като извършили датиране на магмени скали от Южна Африка. В образците, изследвани чрез датиране по уран-олово, били открити химични свидетелства за рязко повишаване на нивото на кислорода в древната атмосфера, които, по мнението на учените, съответстват на периода, когато е настъпила кислородната катастрофа.
По онова време, преди около 2,45 милиарда години, планетата била почти изцяло покрита със сняг и лед. Полярните шапки стигали почти до екватора, а хидросферата на практика била изолирана от атмосферата.
По-рано се предполагаше, че кислородна катастрофа е имало около 100 милиона години по-късно в сравнение с периода, установен от авторите на настоящото изследване. В него участвали учени от университета на Уайоминг, университета в Лунд, Швеция, Канадския геоложки институт в Отава, Шведския природонаучен музей, университета в Йоханесбург, РЮА, и Калифорнийския университет в Ривърсайд. В предишно проучване, чиито резултати бяха публикувани през месец май м.г. в Nature Geoscience, като причина за обогатяването на земната атмосфера с кислород бе посочена тектонската активност.
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!