6 четения

Шестокласници от ОУ „Бачо Киро“ показват изработени от тях кристали и минерали

Експериментът на децата е бил провокиран от статия във в. „Борба“

ШЕСТОКЛАСНИЦИ ОТ ОУ „БАЧО КИРО“ ПОДРЕДИХА ИЗЛОЖБА С КРИСТАЛИ И МИНЕРАЛИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ САМИТЕ ТЯХ. Малчуганите на учителката по химия и физика Руска Христова се превърнаха в герои в своето училище, след като показаха на останалите деца в школото своите произведения от сол и стипца.

Два месеца и половина са работили децата, които участват в клуба „Светът на химията и физиката“, създаден по проекта на Министерството на образованието и науката „Твоят час“. 11 момичета и момчета са избрали да се занимават с химия и физика в свободното си време.

„С изпаряване, кристализация и охлаждане са създадени нашите кристали. По първите два метода децата работиха с морска сол, а изпаряваха стипца. За да бъде по-интересно, накрая ги и оцветиха“, обяснява Руска Христова и допълва, че децата са се занимавали през цялото време в лабораторията по химия, използвали са електронна везна, бехтерови чаши, различни лабораторни съдове. „Всички вещества, които използвахме, са напълно безопасни, но учениците винаги бяха с ръкавици. Така те се научиха и на още нещо – да се пазят и да осигуряват личната си безопасност в химическа лаборатория“, казва още учителката им.

В изложбата има и два геода, които също са дело на шестокласниците. Геодите са скални образувания. В лабораторията в ОУ „Бачо Киро“ децата са ги направили от гипс и след това са ги напълнили с кристали, за да изглеждат максимално близко до автентичните природни образувания.

Освен кристалите и минералите на децата в експозицията има и 10 експоната, които са предоставени от кристалната зала „Родопски кристал“ на Маданския музей. Лично уредникът София Фиданова изпратила на учениците минерали от експозицията на музея, подредена още през 1984 г. Оттам шестокласниците получили и истински геод, за да създадат своите копия по него. За да бъде пълна информацията, учениците направили и пана с информация за минералите, които пристигнали от Мадан.

ОТ СТАТИЯ ВЪВ В. „БОРБА“ ОБАЧЕ ТРЪГНАЛА ЦЯЛАТА ИДЕЯ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТА НА РУСКА ХРИСТОВА И НЕЙНИТЕ ДЕЦА. „Преди година ме потърсихте, за да си говорим за снежинките и докато четях и търсих информация, открих, че снежинките са ледени кристали. Този разговор ме провокира сама в домашни условия да се опитам да направя снежинки и се получиха прекрасни от сол. Оттогава започнах да мечтая за този експеримент с децата. И тази година успях да го осъществя и мисля, че на учениците им беше изключително забавно“, признава г-жа Христова.

Тя е решила да покаже детските кристали и в катедрата по география във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, с която училището има общи проекти. Готова е да разказва за опитите и пред всички останали свои колеги и техните ученици, ако те проявят интерес.

Готова е и със следващия експеримент за клуба си. Руска Христова е решила да покаже на учениците си какво е холограмен образ. За целта всяко дете ще си изработи конус от специална пластмаса, с помощта на който ще може да види холограмни образи на животни и растения, както и на цялото земно кълбо.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!