65 четения

Британски учени направиха портрет на истинския Мистър Дарси

Британски учени направиха портрет на истинския Мистър Дарси, който показва, че във филмовите и телевизионни екранизации героят от романа на Джейн Остин е разкрасен според съвременните разбирания, съобщиха Би Би си и фимейл фърст..
Мистър Дарси съвсем не е бил висок, тъмнокос и красив, като актьорите Колин Фърт и Матю Макфейдън. Той вероятно е имал дълъг нос, остра брадичка, малки устни и е носел бяла напудрена перука. Раменете му сигурно са били отпуснати, но за сметка на това е бил с мускулести крака.
За изследването си специалисти по английска литература и история от Лондонския университетски колеж и университета „Кралица Мери“ са използвали съществуващи описания и данни за социоикономическите и културни фактори за края на 18-и век, например за произхода му и произтичащия от него начин на живот. Портретът е нарисуван по тяхното описание от художника Ник Хардкасъл.
Мистър Дарси е литературен герой, известен с красотата и загадъчността си. Тъй като Джейн Остин пише романа „Гордост и предразсъдъци“ през 90-те години на 18-и век, външният му вид отразява предпочитанията на онова време, обясни проф. Аманда Викъри. Тогава богатите мъже са носели перуки, били са с тесни челюсти. Аристократи с квадратни челюсти не е имало. Богатите са били с бледи лица. Мускулестите, добре очертани крака са се смятали за много привлекателни, защото тогава аристократите са се фехтовали и са яздели. Затова пък раменете им са били тесни и отпуснати. Мускулестите рамене и гърди са били характерни за работниците, не за джентълмените.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!