7 четения

Великотърновци пропищяха от двойно по-високи сметки за ток

„НЕ СИ БЪЛГАРИН, АКО СМЕТКАТА ТИ ЗА ТОК Е ПОД 200 ЛВ.“ ТОЗИ АНЕКДОТ ОТ СЕДМИЦА НАСАМ СЕ РАЗКАЗВА В СТАРАТА СТОЛИЦА И РЕГИОНА, СЛЕД КАТО ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА И ФИРМИ ПРОПИЩЯХА ОТ ДВОЙНО ПО-ВИСОКИ СМЕТКИ ЗА ТОК. По данни на енергийния системен оператор потреблението през декември и януари е било едва с 10 на сто по-голямо, но то явно е надуло фактурите с над 100%, негодуват потребителите. Мнозина се оплакват, че ако през зимните месеци досега са имали месечни сметки между 150 и 200 лв., то последните им са по 300 – 400 лв. Ако през януари 2016 година средната сметка на домакинство, което се топли с електричество, е била 119 лева, то този месец тя ще скочи на 202 лева, тоест се очаква да платим за ток с 84 лева повече, изчислиха от оператора на база данни от „Енерго-Про“. Служители на енергото пък обясняват високите данни на фактурите с необичайно студената и дълга зима.

Пикът на потреблението на ток е бил на 10 януари, когато сме достигнали критично близо до възможностите на електроенергийната система. Ако се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с климатик. Ако обаче нямаме възможност за такава инвестиция, следващият най-изгоден вариант е акумулиращата печка, която черпи по-евтината нощна енергия от 22 ч. до 6 ч. сутринта и излъчва през деня. С предприетите мерки от диспечерите за намаляване на напрежението духалките стават дори опасни, защото вентилаторът в духалката се върти слабо, нагревателят започва да се загрява повече до червено и е възможно да се подпали пластмасата. От „Енерго-Про“ дават възможност за разсрочване на плащанията в клиентските центрове, но това не успокоява никого и негодуванието расте. Дори да има възражения по сметки обаче, те първо трябва да бъдат платени.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Великотърновци пропищяха от двойно по-високи сметки за ток

 • 17.02.2017 в 14:06
  Permalink

  Крадци долни, прехвърляте си разходите от болната на здравата глава. Само още малко да се либерализира пазара и ще увяхнете като бизнесите на маминия прасчо..

  Отговор
 • 17.02.2017 в 17:41
  Permalink

  Писна ми всички да реват ту за високите сметки за тока, ту за високите сметки за парно, стига вече, усмихнете се и се обичайте!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!