61 четения

Данъчните почват да запечатват обекти за месец даже за неиздадена касова бележка

Автокъщи във Великотърновско препродавали коли с по 5 ст. печалба

 

ОТ ТЕРИТОРИАЛНАТА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧВАТ ДА ЗАПЕЧАТВАТ ЗАВЕДЕНИЯ И МАГАЗИНИ, ЗА КОИТО ИМА ДАННИ, ЧЕ УКРИВАТ ОБОРОТИ, ЗА ПЕРИОД ДО МЕСЕЦ, разбра „Борба“. Новата нормативна уредба позволява това да стане даже за незначително нарушение като неиздадена касова бележка, което означава недокументирани продажби. Отделно собствениците и управителите на търговски обекти могат да станат обект на ревизии и разследване за това дали доходите им отговарят на стандарта и вещите, които притежават, коментираха крайните мерки от приходната администрация в болярския град. Вече са определени и специални мобилни екипи, които ще осъществяват проверките на територията на цялата Великотърновска област и регионите, които са под юрисдикцията на ТД на НАП. Данъчните вече имат нова философия и не се интересуват толкова от броя на проверките и наложените санкции, колкото от промяната на поведението на недобросъвестните търговци. Стотици инспектори съвместно с екипи от МВР ще извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите.

Ще се следи и движението на стоки към хотели, ресторанти, кафенета и други търговски обекти, включително и складовете на едро. По време на кампанията данъчните ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът автоматично ще посочва обекти с обороти, различаващи се значително от средните за съответния регион, допълват от приходната агенция. В акцията отново ще бъде използван и подходът на т. нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението, се сравняват с минали периоди. От великотърновската данъчна дирекция приоритетно ще наблюдават и фирми, които отчитат съмнително ниски обороти и печалби, което е сигурен знак, че се крият приходи.

ЕДИН ОТ ФРАПИРАЩИТЕ СЛУЧАИ Е С АВТОКЪЩИ В СВИЩОВСКО И ДРУГИ ОБЩИНИ, КОИТО ПРЕПРОДАВАЛИ АВТОМОБИЛИ С ПО 5 – 10 СТОТИНКИ ПЕЧАЛБА. Също така и доста заведения се пукали по шевовете от посетители, а същевременно декларирали минимални двуцифрени суми обороти.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “Данъчните почват да запечатват обекти за месец даже за неиздадена касова бележка

 • 17.02.2017 в 13:50
  Permalink

  Да търсят сивата икономика, които продават горива, стоки и услуги, а не реалния бизнес.

  Отговор
 • 17.02.2017 в 15:09
  Permalink

  Ми то това е сива икономика. Да продаваш цял ден а накрая да отчетеш 45,28 лева оборот.

  Отговор
  • 17.02.2017 в 20:07
   Permalink

   опааа,40 лв оборот са си истински пари, Гриша Ганчев и Лукойл,ифициално всяка година отчитат по няколко милиона загуби-тях какво?

   Отговор
 • 17.02.2017 в 17:09
  Permalink

  Лекарски,зъболекарски,очни и други кабинети и клиники кога?Някой да е получил касова бележка от такова място?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!