167 четения

Десеткилометрова купчина боклук се носи в морето край Тайланд

Огромна купчина боклук, образувана основано от пластмасови битови отпадъци, се носи по водите на Сиамския залив край бреговете на Тайланд, предаде ТАСС.
Дължината на „пластмасовия остров“ е 10 километра и според сателитни снимки в момента той е на 65 км от южната провинция Чумпхон и се отдалечава от континента в източна посока. Друга, по-малка купчина отпадъци с дължина около километър, плава на 16 км от брега на провинция Прачуапкхирикхан, където е разположен известният курорт Хуахин.
Военноморските сили на Тайланд подготвят операция за ликвидиране на замърсяването.
Според експерти за появата на „пластмасовите острови“ може да е допринесло неотдавнашното наводнение в южната част на страната, която и без това има проблеми с преработката на пластмасови битови отпадъци.
Тайланд е сред десетте държави, които са най-големите замърсители на Световния океан. Според статистиката жителите на кралството всяка година изхвърлят в океана до 50 тона боклук. Миналата година над 350 морски животни от защитени видове са загинали в териториалните води на Тайланд, включително заради замърсяване на водите с пластмасови боклуци.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *