83 четения

Композиторът Николо Коцев: „Трудно е да се разбере Нострадамус, лесно е човек да бъде впечатлен от него“

Рок операта „Нострадамус” ще гледаме във Велико Търново на 24 март. Авторът Николо Коцев, който работи над нея вече 15 г., успя да завърши проекта си миналата година заедно с Държавна опера – Русе, и маестро Найден Тодоров, който ще дирижира представлението и в старата столица.

Солисти от България, Швеция и Турция, група Кикимора, балет, хор и оркестър на Държавна опера – Русе, ще излязат на сцената в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

– Защо трябваше да минат тези повече от 15 г. между студийния запис и превръщането му в рок опера?

– Най-вече финансови са причините. Просто проектът се оказа изключително мащабен и затова не беше възможно поставянето на операта в продължение на тези 15 г. А това не е музика, която се продава много лесно, и намирането на бюджет за такива проекти винаги е трудно начинание. Имаше няколко инициативи през годините, които обаче не бяха увенчани с успех. Но сега със съдействието на фондация „Пчелен кошер“ успяхме да осъществим сценичната премиера. Идеята беше на Иван Сариев, директорът на фондацията. Споделих му, че досега не съм успял да поставя „Нострадамус“ на сцена, той откликна позитивно и се получи.

– Предполагам, че докато сте записвал в студио, сте си представял как музиката ще звучи на сцената. Това ли е, което си представяхте преди 15 г.

– Мислех, да, представях си. Мечтаех. Всеки автор има в главата си едно наум, когато пише музиката си. Не мога да крия, че мисля по този въпрос още от момента на създаването на музиката.

Но не можех да мечтая толкова смело. Така че, да, основните ми идеи са осъществени. Говоря за конструктивните, за хореографските дори, за мизансцена. По такъв проект работят твърде много хора и организацията е сложна, защото всички звена е нужно да се движат в синхрон, за да има резултат. А в това всъщност е най-големият проблем, защото, за да се организира и синхронизира всичко това, са нужни много сериозна работа и дългогодишен труд.

– Кой ще пее в Търново?

– Ще има много малка разлика в състава на солистите. Нора Караиванова ще поеме една от женските роли и така ще имаме две солистки. Миналата година, когато направихме световната премиера в Русе, една певица изпълни две роли, вие ще слушате два различни гласа. И единият от шведските солисти ще бъде заменен с друг негов колега, който пак е швед. Томас Викстрьон не може да дойде, защото работи по проект, който отдавна е приел. Но заместникът му също е много добър, уверявам ви в това. Казва се Нилс Молин и е певец на шведската група „Династи“, които в момента са в Япония на турне.

– На какъв език пеят изпълнителите?

– Всички пеят на английски език, защото това е оригиналният език, на който е написана рок операта. На премиерата в Русе имахме субтитри, надявам се, че това технически ще бъде възможно и в Търново. Но аз предполагам, че разговорът отива към темата за онази директива, която гласеше, че всички опери трябва да се изпълняват на български език. И веднага ще ви кажа, че аз не съм никак съгласен. Всяка опера, оперета, рок опера си е написана на език, който е оригинален. Да превеждаш на български заради такава директива, е смешно и жалко. Всеки друг език, различен от оригиналния, би означавало да се пародира това представление. Така че аз съм категорично против такова решение. В Русе, понеже там беше премиерата ни, нещата видях, че са решени по друг начин – със субтитри. Това работи, ефективно е и зрителите приемат този начин на работа.

– Вие имате ли планове да пътувате с „Нострадамус“ някъде навън?

– Надявам се, че ще успеем да пътуваме в други държави, но е рано да говоря. Всъщност нямам конкретни планове, които да мога да споделя. Мечтая. Сега ще заснемем предстоящите представления в Търново, в Античния театър и в Зала 1. Ще направим един петминутен трейлър и ще се опитаме да намерим заинтересовани хора някъде извън пределите на България.

– С какво ви привлече личността на Нострадамус?

– Необяснимото ме привлича мен. Тези способности да предвиждаш бъдещето, са ми интересни, защото това са едновременно странни и сериозни неща. Затова и Ванга ме привлича, чета за нея, интересувам се. Свръхестественото, необяснимото, пророческите способности на Нострадамус ме заплениха. И когато реших да направя рок опера, като че ли моментално реших тя да бъде базирана на живота на Нострадамус. Първо, защото той е интернационално известна фигура и не е необходимо да се обяснява на никого кой е бил Нострадамус. По този начин голяма част от битката е спечелена. Не е нужно да запознаваш хората със своя главен герой просто.

– И успяхте ли да си обясните през годините необяснимото в него?

– Приел съм го. И не съм се и опитвал да си го обяснявам. Приел съм го такъв какъвто го познавам от прочетеното. Той е бил много специална личност, доста е изпреварил времето си. Тези му способности да вижда напред, да пророкува, са били уникални. С това си е навличал и неприятности, разбира се, защото, когато човек е различен по такъв начин, хората го смятат за ненормален и опасен. Но той е бил страшно продуктивен. Занимавал се е с лечителство. Бил е образован, дипломиран лекар. Пишел е предсказания. Има над 1000 предсказания, които са изключително интересни и са написани така, че да заблуждават четящите. Това не е маниер някакъв, той просто е рискувал да бъде наказан от Инквизицията и през цялото време е трябвало да се крие. Но явно вътрешният му порив да пише е бил по-силен и той, за да му се поддаде, е трябвало да ползва закодирани думи и фрази, писал е с анаграми и гатанки, на различни езици, смесвал е времената, за да не може да се разбере за кога става въпрос. Трудно е да се разбере човек като Нострадамус, но пък е много лесно човек да бъде впечатлен от него и аз бях впечатлен моментално. И май предпочитам той да остане неразбран за мен. Това, което съм разбрал, е че той е обичал хората и е дал живота си, за да им помага. Бил е един от най-ефективни лечители срещу чумните епидемии. Той дори е изгубил собственото си семейство, докато е лекувал другите.

– А каква е разликата между опера и рок опера?

– Аз съм академично образован музикант и затова много уважавам академичното отношение към всичко. Понеже обичам и рок музиката и съм активен и в рок музиката, реших да обединя двата жанра. Аз се опитвам моята рок опера да бъде колкото е възможно по-класическа и традиционна. Но в същото време музицирането е модерно – барабани, китари, агресивни китари, електронни инструменти и не само това. Самият подход към пеенето също е различно. Нашият подход е рокаджийски импровизационен. Но това е истинската ценност на този проект.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Композиторът Николо Коцев: „Трудно е да се разбере Нострадамус, лесно е човек да бъде впечатлен от него“

  • 15.03.2018 в 14:07
    Permalink

    Колко и какво спечели сариев от цялата работа? Той никота не прани нещо от което няма да спечели пари или влияние.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!