37 четения

Любопитни факти за Том и Джери

Прочутите анимационни герои Том и Джери дебютират на малкия екран на днешна дата през 1940 г. По този повод британският в. „Дейли експрес“ публикува няколко любопитни факта:
– При първата си поява рисуваните персонажи се наричат Джаспър и Джинкс.
– Имената Том и Джери са предложени от аниматора Джон Кар, който печели вътрешен конкурс сред служителите на студио „Метро Голдуин Майър“, което продуцира поредицата.
– Създателите на Том и Джери – аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера, по-късно основават собствено студио, на което телезрителите дължат любими поредици като „Семейство Флинтстоун“, „Скуби-Ду“, „Мечето Йоги“, „Топ Кет“, „Смърфовете“.
– Говори се, че въпреки че Барбера е намирал за добра основната идея за котка, преследваща мишка, Хана се е оплаквал, че тя не е особено оригинална.
– Оригиналната поредица, продуцирана от „Метро Голдуин Майър“ в периода 1940-1958 г., включва 114 кратки анимационни филма. Поредицата печели седем награди „Оскар“. Единствената друга анимационна поредица със същия брой отличия е „Глупави симфонии“ на „Уолт Дисни“.
– Централните персонажи в британската ситуационна комедия „The Good Life“ на Би Би Си, излъчвана между 1975 и 1978 г., се казват Том (Гуд) и Джери (Ледбетър).
– Том и Джери се наричат и героите на Пиърс Иган от „Живот в Лондон“ (1821). Заради тях по онова време „Да се правиш на Том и Джери“ означава склонност към буйно поведение.
– През 1972 г. в Шарджа – град и емирство в ОАЕ, е издадена серия пощенски марки с ликовете на анимационните Том и Джери.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!