3 четения

Премиера на “Принцесата и свинарят” на сцената на Tеатър ВЕСЕЛ

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 18 февруари от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, гостува премиерният спектакъл на ДКТ – Русе „Принцесата и свинарят” по Ханс Кристиян Андерсен. Режисьор на приказната история е Ивайло Марков, сценографията и куклите са на Румен Ангелов, а музиката – на Деян Димитров. Със своите герои в спектакъла участват актьорите Йоланда Михайлова, Деница Дончева, Мартин Маринов и Хубен Нурев.

Режисьорът Ивайло Марков споделя: „При Андерсен нямаме открито противопоставяне на понятия като „добро” и „зло”. Дори капризната и своенравна принцеса се променя в положителна посока. Оптимистичният финал е тържество на любовта и красивото у хората. Силата на кукленото изкуство е да пречиства душите ни!”.

Ханс Кристиян Андерсен е автор на 212 приказки, 6 романа, 50 пиеси, 23 пътеписа, 4 версии на автобиографията си, 7 сатири, 1023 стихотворения, а също и редица статии и писма. Но приказката е тази, която достига до всекиго.Прочетена на детето, тя вече е достояние и на възрастния. Именно чрез своите приказки Андерсен става известен в целия свят, а разказаните от него истории вдъхновяват и до днес творците в театъра и киното.

„Принцесата и свинарят“ е забавно представление, което без дидактика ще подскаже на малките зрители защо е важно да ценим стойностните и истинските неща в живота – любов, уважение, доброта… И може би, защо обичта е безценен дар, трудно постижим от хората, за разлика от материалните придобивки, с които обграждаме съвременните деца от малки. Великолепната актьорска игра, прекрасните и одухотворени кукли, „цветната” музика създават емоционален и пищен спектакъл.

Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!