34 четения

Проф. Огнян Герджиков впечатлен от туристическия потенциал на Велико Търново

Служебният премиер получи рекламни материали за местните забележителности

СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ОТДЕЛИ БЛИЗО ПОЛОВИН ЧАС, ЗА ДА РАЗГЛЕДА ЩАНДА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА МЕЖДУНАРОДНАТА ТУРИСТИЧЕСКА БОРСА „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2017“, КОЯТО ТЕЧЕ В СОФИЯ. Министър-председателят е останал много впечатлен от местните забележителности и богатия туристически продукт. Проф. Герджиков е получил и специална покана да гостува на местната международна борса „Културен туризъм“ през април. „Много се зарадва и каза, че не се знае дали тогава ще бъде премиер, но като му отвърнахме, че това за нас е без значение и държим на личността му, остана доволен“, коментираха от „Царевград Търнов“. Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и шефката на културния отдел на общината Нелина Църова направиха специална пресконференция вчера в „Интер експо център“ и запознаха туроператорите и посетителите на борсата с най-новите туристически маршрути и културни събития във Велико Търново. Акцент ще е най-новата историческа атракция Трапезица – втората крепост на средновековната столица GERD1Търновград. Архитектурно-музейният резерват ще е отворен за посетители през целия туристически сезон и ще приеме няколко културни събития, сред които Нощта на музеите, Австрийски музикални седмици, концерти и др.

НА „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2017“ ОФИЦИАЛНО БЕ ПРЕДСТАВЕНА И ПРОГРАМАТА НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ КЛАСИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ НА ОТКРИТО II ЛЕТЕН СЕЗОН НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРНИ ТЕАТРИ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“ 2017. Традиционното за крепостта Царевец музикално събитие тази година ще е от 8 юли до 8 септември. В продължение на два месеца ще бъдат представени 11 заглавия – класическа опера, оперета, балет и мюзикъл. „Сцена на вековете“ ще стартира с „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Равел в изпълнение на Държавна операСтара Загора. На същата трупа ще е и следващият спектакъл от фестивала – операта от Гаетано Доницети „Лучия Ди Ламермур“ на 14 юли. Старозагорската опера ще представи на Царевец във вечерта на 26 август още две заглавия от своя репертоар – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела. В афиша на фестивала са и оперните заглавия „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, постановка на Държавна опера Русе (4 август), „Манон Леско“ от Джакомо Пучини в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, на 11 август, „Норма“ от Белини на Бургаската опера (19 август) и постановката на Пловдивската опера на Вердиевата „Травиата“ (28 август). Под звездите на Царевец през лятото ще могат да се видят и два от хитовите мюзикъли на ХХ век – „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, (21 юли) и премиерното заглавие на Държавна опера – Пловдив, „Коса“ (5 септември). За първи път на фестивала ще се представи Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“. На 28 юли търновската трупа ще покаже едно от най-добрите си заглавия – оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера – Русе, с „Трубадур“ от Джузепе Верди.

Своите природни забележителности, културно-историческо наследство, традиции, занаяти, местни продукти представи на международното изложение и Община Елена.

След официалното откриване служебният премиер Огнян Герджиков и министърът на туризма Стела Балтова са посетили еленския щанд, където акцент е отлично развиващият се кулинарен туризъм с традиционните местни празници – на еленския бут и меда от Еленския балкан. За по-атрактивното представяне на града на място работи майстор-занаятчията Милчо Бонев, чиито гравюри върху липа и череша вече предизвикват определен интерес сред посетителите на борсата.

За поредна година те ще имат възможност да изпробват късмета си и в специално организираната от Община Елена томбола с много награди, предоставени любезно от хотелиери, занаятчии и производители.

Стилян НАЙДЕНОВ

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!