Студенти свариха бира по китайска рецепта на 5000 години

Студенти от Станфордския университет опитаха бира, която свариха по китайска рецепта на 5000 години, съобщи ЮПИ.
Древната бира наподобява на сайдер и е изненадващо приятна на вкус, с плодов аромат и цитрусови нюанси.
Рецептата е открита миналата година от археолози от университета, ръководени от проф. Ли Лиу. Учените са направили списък със съставките, анализирайки останките по древни керамични съдове, намерени на обект в Североизточен Китай. Анализът показа, че бирата е правена от зърнени култури – просо, ечемик и коикс – вид азиатска трева, плюс малко сладък картоф и корен от лилия.
Студентите са възпроизвели бирата, като са сложили във вода семена от червена пшеница, за да покълнат. Това е малцовият процес. След това са стрили покълналите семена, отново са ги сложили във вода и са поставили съда във фурна за един час на 65 градуса Целзий. Готовата смес е стояла една седмица на стайна температура да ферментира.
Курсът, който води проф. Лиу, се нарича “Археология на храната”. Изследванията й целят да бъдат опознати древните култури чрез храната и напитките им. Анализът на китайските съдове с бира например разкри, че там ечемикът е отглеждан 1000 години преди тази култура да бъде култивирана в Източна Азия.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *