13 четения

Студенти свариха бира по китайска рецепта на 5000 години

Студенти от Станфордския университет опитаха бира, която свариха по китайска рецепта на 5000 години, съобщи ЮПИ.
Древната бира наподобява на сайдер и е изненадващо приятна на вкус, с плодов аромат и цитрусови нюанси.
Рецептата е открита миналата година от археолози от университета, ръководени от проф. Ли Лиу. Учените са направили списък със съставките, анализирайки останките по древни керамични съдове, намерени на обект в Североизточен Китай. Анализът показа, че бирата е правена от зърнени култури – просо, ечемик и коикс – вид азиатска трева, плюс малко сладък картоф и корен от лилия.
Студентите са възпроизвели бирата, като са сложили във вода семена от червена пшеница, за да покълнат. Това е малцовият процес. След това са стрили покълналите семена, отново са ги сложили във вода и са поставили съда във фурна за един час на 65 градуса Целзий. Готовата смес е стояла една седмица на стайна температура да ферментира.
Курсът, който води проф. Лиу, се нарича „Археология на храната“. Изследванията й целят да бъдат опознати древните култури чрез храната и напитките им. Анализът на китайските съдове с бира например разкри, че там ечемикът е отглеждан 1000 години преди тази култура да бъде култивирана в Източна Азия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!