25 четения

Търновски историци настояват паметта на Левски да бъде почитана на 18 февруари в цялата страна

ПАМЕТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ДА БЪДЕ ПОЧИТАНА В ЦЯЛАТА СТРАНА САМО В ЕДИН ДЕН – НА 18 ФЕВРУАРИ, ЗАЩОТО ТОВА Е ПРАВИЛНАТА ДАТА, НА КОЯТО Е БИЛ ОБЕСЕН АПОСТОЛА. За това настояват отново членовете на Общоградския комитет „Васил Левски“ във Велико Търново. Вчера председателят на комитета Румен Петров и двамата историци проф. Петко Петков и Марко Златев разпространиха позиция, в която обясняват защо 19 февруари не е уместната за това дата. Позицията е адресирана до Общобългарския комитет „Васил Левски“, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Столична община.

„Безспорен исторически факт е, че Васил Левски приключва земния си път на 6 февруари 1873 г. по стар стил, т.е. на 18 февруари по нов стил. През последните години историческата наука ясно се произнесе в полза на датата 18 февруари и това вече е отразено в най-новите учебници по история, утвърдени от МОН. Въпреки доказаната грешка с неправилното изчисляване на новия стил на 19 февруари, все още всенародното поклонение пред паметта на Васил Левски в столицата София и в други големи градове се провежда на 19 февруари – историческа дата, свързана повече с подписването на Санстефанския предварителен договор и възцаряването на Александър ІІ на руския престол (по стар стил).

Обяснението, което често се дава, че въпреки съзнаването на грешката честването се прави „по традиция“ на 19 февруари, защото хората „са свикнали“ с тази дата, е твърде неубедително и не говори добре за историческата култура на съвременните българи“, са казва в документа.

„Велико Търново отдава почит на 18 февруари от 2009 г. именно по предложение на Общинския комитет „В. Левски“. Някои други градове с годините приеха фактите и последваха нашия пример. Все по-често на този ден и в други селища на страната се организират и провеждат конференции, срещи, дискусии във връзка с идеите и делото на В. Левски. Но 19 февруари остава официалната дата. Честваме рождението му на 18 юли, т.е. точно 12 дни след датата на раждането му, която по стар стил е 6 юли, но гибелта му – на неправилна дата“, категоричен е проф. Петков, който е преподавател по история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Една грешка е в основата на това недоразумение. И тази грешка се е случила през 1950 г. В един вестник на 19 февруари се появява статия на известен историк, който написал, че на този ден Апостола е увиснал на бесилото. И така е останало. Обаче аз искам да ви припомня още един неоспорим факт – указът, с който Военният университет във Велико Търново е именуван „Васил Левски“, е издаден на 18 февруари, не на 19-и“, казва и Марко Златев, който е преподавател по военна история в НВУ „Васил Левски“.

Продължаващото години наред неточно отбелязване на кончината на В. Левски на 19 вместо на 18 февруари е грубо пренебрегване на доказан и неоспорим исторически факт, категорични са експертите.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!