36 четения

3 млн. лв. инвестиция за „Чолаковци“ като компенсация след гафа с незавършения парк

3 МЛН. ЛВ. ПРЕДСТОИ ДА БЪДАТ ИНВЕСТИРАНИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „ЧОЛАКОВЦИ“, ЖИТЕЛИТЕ НА КОЙТО ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА ГАЗЯТ КАЛ ЗАРАДИ ГАФ С НЕДОВЪРШЕН ПАРК ПО ЕВРОПРОЕКТ. Инвестициите са като вид компенсация за този позанемарен допреди време район. Парите са гарантирани от Община Велико Търново за тази година.

Кметството осигурява основно финансирането от Европейския фонд за регионално развитие. Близо 2 милиона лева ще бъдат вложени в облагородяването на публичната инфраструктура, включително довършването на парка и оформянето на подходи към него, а още над 1 милион лева ще послужат за подобряване на материалната база на Средно училище „Владимир Комаров” и санирането на детската градина. Подобряването на улиците, пешеходните алеи, зелените зони, монтирането на енергоспестяващи улични лампи и доизграждането на уличната мрежа около новия парк са дейности, включени в най-мащабния градски проект – „Съхранена и автентична градска среда в град Велико Търново”. Договорът с Управляващия орган по ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020 вече е подписан, а общината изготвя тръжните процедури. Амбицията на кметството е строително-монтажните работи да приключват до края на следващата година, макар срокът за реализация да е 30-месечен. Подобряването на материалната база на училището и детската градина в квартал „Чолаковци” пък са включени в голям проект за образователна инфраструктура, който се очаква всеки момент да бъде одобрен от Управляващия орган на ОП „Региони в растеж”. Продължаването на Националната програма за енергийна ефективност също ще окаже благоприятно влияние върху квартала – над 10 блока ще бъдат санирани, а два вече са напълно готови.

ИМЕННО НЕДОВЪРШЕНИЯТ ПАРК Е ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ НА КВАРТАЛА. Вместо да се радват на придобивката, местните я наричат „паметник на абсурда“ и емблема за това как се прахосват парите от Брюксел. Жители на квартала призоваха наш екип на място, за да се убеди в това, че зелената площ и инфраструктурата й вече са неизползваеми. 80 на сто от борчетата, туите и дърветата вече са изсъхнали. Заради липса на улици и отводняване пък плочките по алеите се разпадат. Инертните материали, използвани при строителството, са отнесени от дъждовете. Серия от гафове при проектирането обаче водят до патовата ситуация с парка в момента. Според запознати варненски архитекти проектират зелената площ, която е малко над 6 дка, без да огледат мястото, а само по снимки от Гугъл. След това разработката е препратена към София за одобрение и така е съгласувано строителството. Претупаната работа обаче довела до фрапираща разлика в нивата. Така например, за да се стигне до една от люлките, която е поставена в детския кът, трябва да се преодолее стена от почти 3 метра.

ПРИ РАЗРАБОТКАТА ИЗОБЩО НЕ Е БИЛА ПРЕДВИДЕНА ДЕНИВEЛАЦИЯТА МЕЖДУ УЛИЦИТЕ „БЯЛА БОНА” И „РАДА ВОЙВОДА“, КОЯТО НА МЕСТА Е ПОЧТИ 10 МЕТРА. Така практически паркът остава без подходи и алейна мрежа, а за да стигнат до него, хората ще трябва да газят в калта. Още тази година зелената зона ще бъде дозавършена, обещават от Община В. Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

9 коментара за “3 млн. лв. инвестиция за „Чолаковци“ като компенсация след гафа с незавършения парк

 • 17.02.2017 в 12:55
  Permalink

  Браво на жителите на квартала. Ще се радват на най-скъпият парк в България. Над 2 милиона лева ще се вложат тази година + още от миналата година. За тия пари този парк трябва да бъде със златни пейки, светещи и пеещи водни каскади и шадравани, настилки от естествен червен мрамор и гранит, многоцветно осветление, палми, борове, кактуси, автоматични поливни системи и хиляди още други глезотии. Ще бъде като рай, както ни обещават. А дано. Но не вярвам. А вие вярвате ли? Вярвам че от двата милиона за парка ще се откраднат 2/3. От останали 1 милион за училището също 2/3. Да видим дали ще позная наесен, когато се броят пилците.

  Отговор
  • 17.02.2017 в 16:35
   Permalink

   Тези 2 милиона са за целия квартал, а не само за парка. За парка са необходими не повече от 40 – 50 хил. лв за изграждане на подходите към него. Толкова се изписа за този парк, а това е просто една неграмотно проектирана квартална градинка, за чието довършване ще трябва да се направят подходи от 2 или 3 стълбища. А това, че е занемарен, и туите са изсъхнали, няма нищо общо с проекта. Пишат се гръмки заглавия за да оправдаят бъдещи големи „изливания“ на грешни пари за една градинка.
   П.П. А образец за евтина и добре свършена работа е изградената преди няколко години паркова алея между ул.“Полтава“ и „Симеон Велики“. Близо километър пешеходна алея, със зелени площи около нея, осветена с парково осветление, с четири детски площадки, четири асфалтирани паркинга, и всичко това – за около 400 хил.лв.

   Отговор
 • 17.02.2017 в 13:04
  Permalink

  И тези допълнителни средства ще се „прахосат“ по досегашния абсурден проект или ще се работи по нов или преработен такъв ? И ако ще се прави нов проект дали ще се възложи като досегашния на абсолютно некомпетентни проектанти, които „си оставиха ръцете“ или ще се обяви нова обществена поръчка, която да бъде проведена като хората, за да не попаднем отново на „специалисти“ като досегашните проектанти на парка в Чолаковци

  Отговор
 • 17.02.2017 в 13:08
  Permalink

  Каква компенсация бе? Единствената компенсация е съд и тояга. Жалка работа!

  Отговор
 • 17.02.2017 в 16:39
  Permalink

  „Серия от гафове при проектирането обаче водят до патовата ситуация с парка в момента. Според запознати варненски архитекти проектират зелената площ, която е малко над 6 дка, без да огледат мястото, а само по снимки „……..
  Кажете някой понесъл ли е санкции за серията от гафове? Или само жителите на квартала са потърпевши? Прах,кал,съществуващите улици и естествено оформени пътеки станаха недостъпни, много хора се контузиха при преминаване на новосъздадените препятствия.При един пороен дъжд потоци инертни материали заляха подстъпа на въжения мост и затрупаха цели автомобили.Хубаво е да виждаме,че се прави нещо,но и резултатът е важен!

  Отговор
 • 17.02.2017 в 16:46
  Permalink

  Хахаха и нека краденето започне сега

  Отговор
 • 17.02.2017 в 19:51
  Permalink

  Много се радвам на това ,че жителите на кв. Чолаковци ще се почувсват така, че някой мисли за тях,но за кой ли път пиша че и ние живеещите в центъра на гр. В. Търново желаем подобно уважение-елате и ни вижте,как живеем ние и учениците от училище Д. Благоев на улица ХР. Смирненски и ул. Й. Йовков,които ограждат две училища.Няма тротоари,има само кал,котки и боклуци,защото тука въобще не минават да почистят улицата,а камо ли край кошовете.

  Отговор
 • 17.02.2017 в 21:30
  Permalink

  Така ли се компенсират гафовете? Че то било лесно. Колко ли компенсации и рекомпенсации са глътнали народните ни хубавци. Българските политици са вечно незадоволени, тази нимфомания им пречи да изпълняват функциите си.

  Отговор
 • 17.02.2017 в 23:00
  Permalink

  Специалитета на кмета.Разрушена инфраструктура и кал.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!