58 четения

Геолози идентифицираха нов континент на Земята

Геолози идентифицираха нов континент източно от Австралия в Тихия океан и го нарекоха Зеландия, съобщи в. „Дейли мейл“.
Ако бъде потвърдено съществуването му, това ще е най-малкият континент на Земята. Площта му е 4,9 милиона квадратни километра, но 94 процента от нея е под вода.
В зоната около новия континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари. Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската задморска територия Нова Каледония.
Признатите континенти на Земята сега са шест – Африка, Антарктида, Австралия, Евразия, Северна и Южна Америка.
В статията си „Зеландия: Скритият континент на Земята“ 11 геолози изтъкват, че Зеландия отговаря и на четирите критерия за континент – сушата се издига достатъчно високо, има три 35a-1вида скали – вулканични, метаморфни (променени от топлина и налягане) и седиментни, земната кора е по-плътна и границите около достатъчно голяма площ са добре очертани.
Името Зеландия е измислено още през 1995 г. от геофизика Брус Люендик. Тогава обаче се смятало, че земната маса не отговаря на всички критерии за континент. По-специално на този за голяма единна маса. Спътниковите технологии и гравитационни карти на океанското дъно показаха, че и този критерий е изпълнен.
„Научната стойност на класифицирането на Зеландия като континент е много по-голяма – пишат учените. – Това, че континент може да бъде потопен до такава степен и въпреки това нефрагментиран, дава повод за размисъл за изследване на кохезията и разпадането на континенталната кора“.
Потъналата част от Зеландия се е откъснала от Австралия преди 60-85 милиона години.
Авторите на изследването са от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!