62 четения

Невен Боянов и IT специалистите от клуба на програмистите създадоха уникалния проект „Тинузавър”

Разработката, предназначена за хора, запалени по електрониката, вече се използва в едно от училищата във В. Търново и във ВТУ

Иновативен проект, насочен към хората, които искат да се развиват в областта на електрониката, разработиха група IT специалисти от Велико Търново. Проектът „Тинузавър“ стартира преди около три години и е дело на Невен Боянов и неговите колеги от клуба на програмистите в старата столица. Идеята се радва на голям интерес не само у нас, но и в чужбина. „Тинузавър“ е съвкупност от няколко компонента – платки и китове, които всеки може сам да сглоби и запои дори с минимални компютърни познания. Самите платки представляват микроконтролерна система за разработка, т.е. компютър в много умален размер с много малко памет. Втората стъпка е програмирането и свързването на светодиоди, бутони и други части към платките. А тези, които са по-напреднали, могат да започнат да правят и по-сложни неща като домашна автоматизация – сензори за температура, атмосферно налягане, влажност на въздуха, осветеност и други идеи.

„Проектът като цяло е разделен в три направления. Първото е LEARN (б.ред. да научиш) и е насочен към ученици, студенти и любители. Второто направление е TEACH (б.ред. да учиш) и е за тези, които искат да учат другите, и може да се използва от учители и преподаватели. И третото направление е MAKE (б.ред. да правиш) и е за тези, които са достатъчно напреднали, за да искат да си майсторят вкъщи разни неща – домашна автоматизация, игри и други“, разказва Невен Боянов.

Проектът „Тинузавър“ е с изцяло отворен код и със свободен лиценз, което позволява всеки да използва, модифицира и разпространява всички материали от проекта според конкретните изисквания и предпочитания. Преди повече от две седмици търновският екип стартира кампания за производството на „Тинузавър“ в популярната платформа за групово финансиране Indiegogo – https://www.indiegogo.com/projects/learn-teach-and-make-with-the-tinusaur-arduino#/. В края на кампанията тя бе удължена с още три дни заради интереса към нея. Целта й е да се съберат достатъчно желаещи да получат комплектите „Тинузавър“ на промоционалните цени, обявени в Indiegogo, което ще позволи на екипа да даде поръчка за компонентите от доставчиците за по-големи количества за направата на повече комплекти. По този начин продуктът ще бъде достъпен за много повече хора на много по-ниска цена. Това е втората подобна кампания, свързана с „Тинузавър“, като миналата година отново стартират подобна инициатива, макар и по-малка като мащаб.

ДА СЪЗДАДЕШ УСПЕШЕН БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ – МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА

Невен Боянов е родом от Велико Търново. Завършва математика и информатика във ВТУ. Известно време живее и работи в САЩ, но решава да се върне в родния си град. През 2007 г. създава софтуерна компания със свои съмишленици и колеги. Фирмата разработва собствени софтуерни продукти за мобилни устройства в областта на медицината и терапията. Търновецът е и един от учредителите на клуба на програмистите в града, с който организират множество курсове и работилници във Велико Търново и други градове на страната за ученици и студенти. Покрай работата с младите хора се родила и идеята за „Тинузавър“.

„Интересът към проекта е много голям и идва основно от чужбина, включително и от два университета. Още преди края на кампанията постигнахме на 100% целта, която си бяхме поставили. Смятаме го за успех и това е доказателство, че проектът е интересен, полезен и вървим в правилната посока. Защото една от целите на подобни кампании за групово финансиране е да се направи маркетинг валидация на дадена концепция, продукт или идея. И смятам, че ние успешно издържахме този тест“, категоричен е Невен Боянов.

А от началото на учебната година в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново в заниманията по роботика, които се провеждат по програмата „Твоят час“, успешно се използва „Тинузавър“. Също така във ВТУ във Факултета по математика и информатика студентите от специалността „Софтуерно инженерство“ през втория семестър също ще използват проекта. За целта са намерени спонсори за осигуряването на безплатни за студентите комплекти „Тинузавър“, които сами ще сглобят, ще програмират и ще разработят курсов проект, обясни Невен Боянов, който е един от асистентите, водещ упражнения на студентите от тази специалност.

Освен „Тинузавър“ фирмата работи и по друг успешен иновативен проект, свързан с телемедицината. Той е насочен към разработването на софтуер в помощ на физиотерапевти и психотерапевти за дистанционна работа с техните пациенти. Така на практика при необходимост всеки от тях може да осъществи веднага връзка със своя терапевт. На този етап се прилага единствено в САЩ, но се надяват и български специалисти да се включат в проекта.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: личен архив

2 коментара за “Невен Боянов и IT специалистите от клуба на програмистите създадоха уникалния проект „Тинузавър”

  • 20.02.2017 в 13:21
    Permalink

    Поздрави за тези новости . С препоръка да се намери метод за пречистване на въздуха. Всеки използва твърдо гориво и като прибавим старите коли . Например дрон прахосмукачка или…. нещо подобно. Благодарим

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!