118 четения

Редовната консумация на напитки, съдържащи захар, улеснява появата на хронични заболявания

Ежедневната консумация на напитки, съдържащи захар, от канадските младежи и девойки може да улесни появата на хронични болести и да увеличи обществените разходи за здравеопазване през следващите няколко десетилетия, сочат предварителните резултати от изследване, цитирани от Франс прес.
Прекалената консумация на напитки, съдържащи захар, може след време да причини смъртта на 63 000 души и да струва над 50 милиарда канадски долара (35 милиарда евро) на данъкоплатците, са установили учени от университета във Ватерло в провинция Онтарио.
Ако продължи увеличаването на консумацията на напитки, съдържащи захар, това може да доведе до рязко нарастване на хроничните заболявания, които е възможно да се избегнат, включително до 1 милион случая на диабет тип 2 и 100 000 случая на рак, показва изследването.
Средните показатели за консумацията на напитки, съдържащи захар, са най-големи за 9-18-годишните – 64 грама захар дневно. Тази консумация далеч надхвърля препоръките на Световната здравна организация за ограничаване на захарта до максимум 5-10 процента от поглъщаните ежедневно калории.
Продажбите на някои напитки, съдържащи захар, значително се увеличиха между 2004 г. и 2015 г., като консумацията на енергийни напитки нарасна над 7 пъти.
„Прекалената консумация на захар е директно свързана с наднорменото тегло, което увеличава риска от най-малко 11 вида рак“, отбеляза Робърт Нътол от Канадското дружество за борба с рака.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *