8 четения

18-и Етърски пехотен полк ще бъде патрон на Областната организация на СОСЗР

Осемнадесети Етърски пехотен полк избра за свой патрон Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Решението бе взето по време на редовната отчетно-изборна конференция на организацията, проведена на 18 февруари във Велико Търново.

Полкът е създаден на 1 април 1889 г. с княжески Указ N 11, като се формира от 2 и 3 дружина на Шести Търновски пехотен полк. Значителна е ролята етърци във войните за национално обединение – Балканската и Междусъюзническата, както и в Първата и Втората световна война, разказа председателят на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва проф. д-р инж. Михаил Харалампиев, който бе преизбран по време на конференцията.

Общинската организация на СОСЗР В. Търново се гордее, че по нейна инициатива бе възстановен и честван през 2015 и 2016 година гарнизонният празник на великотърновските полкове.

На конференцията бяха избрани и делегати за редовния девети конгрес на Централния съвет на съюза, който ще се проведе в София през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!