45 четения

200 директори на училища от страната участваха в старата столица в дискусия за образованието

Участниците обсъждаха интеграцията на ромските деца и училищата в селските райони

ДА БЪДАТ АКТИВИЗИРАНИ И ОВЛАСТЕНИ УЧЕНИЧЕСКИТЕ ПАРЛАМЕНТИ, ДА БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ УЧЕНИЦИ НАСТАВНИЦИ, да бъде създаден реално действащ родителски клуб, въвеждане на часове по ромски фолклор и култура като средство не само за създаване на по-благоприятна среда, но и за повишаване на толерантността между учениците са част от идеите, които център „Амалипе” лансира на двудневната среща във Велико Търново. Неправителствената организация събра в старата столица повече от 200 директори на училища от цялата страна. За срещата във Велико Търново пристигна и зам.-министър Мария Гайдарова. В дискусиите участваха ръководителят на проект „Твоят час” в МОН, експерти от образователното ведомство, началници на регионални управления на образованието.

Срещата беше открита от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който приветства участниците с думите: „Вече втора седмица в старопрестолния град, който 208 години е бил столица на България, център на духовността, просветата, културата и книжнината в Югоизточна Европа, образованието е основна тема на национални и регионални дискусии. За последното редовно избрано правителство просветата бе национален приоритет, а в централния бюджет тази година средствата за образование са с 223 милиона лева повече. Надявам се, че и за следващите правителства просветата ще бъде национална кауза”.

Директорите обсъждаха актуалните въпроси, свързани с политиките за образователна интеграция на ромските деца, както и с развитието на образованието в селските райони след влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Акценти бяха поставени върху формирането на обединени училища, иновативни училища, финансирането на училищното образование, възможностите на проект „Твоят час” и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

„Все още постъпват предложения за преструктуриране на основни училища в обединени училища. Тази трансформация ще приключи през май, дотогава регионалните управления на образованието ще имат цялата информация за това кои училища биха искали и могат да обучават ученици до 10 клас. Мярката е свързана с това да задържим в училище децата от етническите малцинства, чиято общност трудно се съгласява да ги пуска в града, за да учат”, коментира зам.-министър Гайдарова.

Училищата в Петко Каравелово и в Джулюница са двете школа в нашата област, които на този етап са започнали процедурата и искат да станат обединени. „Ако станат такива, учениците ще учат в тях до 10 клас. За целта директорите трябва да са наясно какви професии ще развиват, за да може в 10 клас учениците да завършат с професия и ако не желаят да учат повече, да могат да си намерят работа”, коментира началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Тя допълни още, че най-вероятната професия, която в Петко Каравелово ще упражняват учениците, е готвач, но на този етап и двете школа не отговарят съвсем точно на изискванията за обединени училища, поставени в Закона за начално и предучилищно образование.

По време на срещата бяха представени и резултатите от изминалата учебна година по програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“, директорите споделяха опит от работата си в рамките на програмата, говориха за това как самите те въвеждат интеркултурно образование, как успяват или не успяват да активизират родителите и цялата общност, за да намалят в регионите си отпадането на учениците, а и да ги мотивират да завършват поне средно образование.

На програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“ беше посветен целият втори ден от срещата. „Всеки ученик ще бъде отличник” е многогодишна програма, реализирана от център „Амалипе” с подкрепата на Тръст за социална алтернатива. През 2016 – 2017 учебна година програмата се реализира в 240 училища в цялата страна.

Тръст за социална алтернатива е неправителствена организация, чиято мисия е да се прекъсне порочния кръг на бедността чрез насърчаване на възможности, които помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех.

С. БОЯНОВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!