155 четения

322-годишна сграда в Арбанаси никога не е била ремонтирана, ще кандидатства за Гинес

В Попянковата къща е сниман филмът „Крадецът на праскови“

КЪЩА НА РЕКОРДНИТЕ 322 ГОДИНИ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ И ГОДНИ ЗА ОБИТАВАНЕ У НАС, като досега по конструкцията й са правени само козметични ремонти. Сградата до самото кметство на селото е известна като Попянковата къща. Зa гoдинaтa нa cтpoeжa 1696 г. cвидeтeлcтвa нaдпиc c yкpaca нaд мaзaтa нa ceвepнaтa cтeнa нa пpизeмиeтo. През социализма тя е била стопанисвана от бившия автокомбинат, а впоследствие е дадена на Съюза на архитектите. Сградата, която е обявена и за национален паметник на културата, отскоро се стопанисва от Драгомир Йосифов. „Изключително красива и здрава къща е. Наскоро я наех. kasta2Вложил съм около 15 хил. лв. за освежаване на вътрешността и двора. Планирам да я отворя за посещения, защото е световно богатство“, коментира пред „Борба“ Драгомир. Според експерти Попянковата къща е типичен представител на архитектурата отпреди Възраждането. По онова време богаташките сгради са били своеобразни крепости без балкони и еркери, за да не могат да бъдат събаряни лесно, изградени предимно от камък на първия кат и със закрити чардаци. НОВИЯТ СТОПАНИН НА КЪЩАТА, КОЙТО Е И АРХИТЕКТ ПО ПРОФЕСИЯ, Е ОСТАНАЛ УДИВЕН ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ЗДРАВИНА НА ОСНОВИТЕ, правени от дялан камък и зидани с глина с примеси. В подножието на основите имало даже скривалище и дам.

Taвaнитe пък ca oт гpeди, oтгope нaкoвaни c дъcки, а гoлямa дъpвeнa и oткpитa cтълбa извeждa пoд cтpeхaтa дo oткpития чapдaк.

В ТАЗИ КЪЩА Е СНИМАН ФИЛМЪТ „КРАДЕЦЪТ НА ПРАСКОВИ“ ПРЕЗ 1963-А. От това време е и един любопитен детайл, разказват очевидци. Тъй като трябвало да снимат в естествена среда, а не в декори, ce нaлoжилo дa зaкpeпвaт клoнки oт пo-млaди дpъвчeтa въpхy дpyгитe дъpвeтa. Въpзaли пpacкoви, кoитo пpoбивaли c тънкa тeл и после зaкaчaли пo дъpвeтaтa, кaтo зa цeлтa били зapeдили в хлaдилнитe кaмepи нa Гopнa Оpяхoвицa дeceтки кaceти c плoдoвe.

Амбициите на новите съдържатели са да отворят къщата още за празника на града и постепенно да оформят и музейна сбирка, представяща живота в Арбанаси.

С. МАРИНОВ

8 коментара за “322-годишна сграда в Арбанаси никога не е била ремонтирана, ще кандидатства за Гинес

 • 20.02.2017 в 13:33
  Permalink

  Колега Найденов – Маринов, как е правилно да се пише: Попянковата къща къкти си го написал или Поп Янковата къща?

  Отговор
 • 20.02.2017 в 14:38
  Permalink

  За да бъде истина изнесеното в тази статия първо трябва да се изясни под ремонт кой какво разбира; Ремонти, както аз ги разбирам са правени и то доста – достатъчно е да се види фугираната зидария по къщата, както и машинно оформените каменни плочи под стълбата; Като творческа база на САБ (Съюз на архитектите в България) сградата е ремонтирана и адаптирана за нуждите на съюза, а след това, когато е наета от не безизвестния бизнесмен и градски първенец от близкото минало Георг(и) Вълев сградата е отново ремонтирана. Само за непросветените бих дал следната информаци: в повечето арбанашки къщи от този период и от този тип приземния етаж е бил за животните, а жилищните помещения са били на горния етаж – доколко това се запазило така към днешна дата дава категоричен отговор на въпроса дали тук има ремонт или не… От тази статия понамирисва на някакъв опит за нечия реклама или за създаване на конкретен имидж на къщата и за търсене на евентуални бъдещи дивиденти…

  Отговор
 • 21.02.2017 в 9:03
  Permalink

  Какви са тия простотии? От къде мога да си поръчам тия керемиди, дето издържат 322 години?!? Ставате смешни бре, калпазани такива! 😀

  Отговор
  • 21.02.2017 в 14:43
   Permalink

   хахахахаха…така е 🙂 🙂 и аз искам такива керемиди 🙂

   Отговор
 • 21.02.2017 в 10:30
  Permalink

  Май нещо бъркате в тази статия, написана с много неточности – говори се за Съюз на архитектите – аз не знам Попянковата къща да е била тяхна някога, но Баба Кали – да, а и там именно е сниман Крадецът на праскови. Та за коя от двете къщи става въпрос? Но едно е сигурно – и двете са пипнати и реставрирани … аз знам само една къща, която е напълно автентична без намеса почти 4 века и това е Брешевата къща. А от тази статия става ясно за поредна къща, която някой си нещо ще прави, но това нещо въобще не е свързано със запазването на автентичния вид на мястото … Всъщност Арбанаси умря, благодарение на човешката алчност. Това, което днес стои там е – ново Арбанаси. Жалко и тъжно! А журналистите като пишат и занимават хората с разни материали защо предварително не си проверят нещата, ами пишат глупости, на които хората, които знаят само могат да им се смеят. Това е излагация за труда ви! Бъдете малко повече професионалисти!

  Отговор
 • 21.02.2017 в 13:21
  Permalink

  Статията е подвеждаща защото е невярна. Аз също притежавам стара, над 300 годишна къща в Арбанаси и знам в какво състояние са и каменните зидове, фиридите, вградените сюрмета, изопнатите и невероятно изкривени греди, дървените облицовъчни дъски от втория етаж и т.н. Смехотворно е да се твърди, че която и да било къща може да просъществува няколко столетия без основен ремонт, разбирайте почти ново строителство… Притежавам и над 150 годишна къща в старата част на В.Търново – нагледно съществуваща развалина. Преди 10-тина години заведох дело в съда срещу издадено предписание от Общината за ремонт и съда отсъди: „Не подлежи на ремонт“. Днес пак някакви „недорасляци“ в строителството се опитват да ми препишат „ремонт“.

  Отговор
  • 21.02.2017 в 14:47
   Permalink

   Така си е ,много експерти станаха….глупости в скрити реклами…!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!