1280 четения

Люба Цанова е единственият психотерапевт във Велико Търново, практикуващ модерната EMDR терапия

Методът е открит през 60-те години на миналия век, но става все по-популярен, защото дава бързи резултати

ЛЮБА ЦАНОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЗАСЕГА ПСИХОТЕРАПЕВТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО ПРАКТИКУВА МОДЕРНАТА НАПОСЛЕДЪК EMDR ТЕРАПИЯ, разчитаща не толкова на говоренето, колкото на повторната преработка на информацията чрез движение на очите.

Младата жена е завършила Института по психодрама в София, а сега се дипломира и като EMDR терапевт. Тя работи както с индивидуални клиенти, така и групово, като реализира проект „Психотерапия отблизо“. Там всички присъстващи се запознават с работата на 12 терапевтични школи и всеки може сам да избере каква точно терапия е подходяща за него.

EMDR терапията е относително нова, но навлиза бързо, тъй като дава сравнително бързи резултати.

„В забързаното и динамично време хората търсят по-бързо решение на проблемите си и някак си по естествен начин динамичното развитие в света се отразява и на динамичното развитие в терапевтичните школи. Ако преди е било нормално да се ходи на терапия 10 години, сега хората искат бързи резултати, бързо да се справят с живота си, с проблемите си, с ролята си на съпрузи, родители, служители и т.н“, обяснява Люба. Тя разказва, че методът е открит през 60-те години на миналия век от Франсис Шапиро, която е била онкологично болна. След няколко химиотерапии, разхождайки се навън, тя забелязва, че получава облекчение на сиптоми като главоболие, потиснато настроение и т.н. Сеща се, че това е съпътствано с движение на очите, и тъй като самата тя е психолог, прави проучвания и разработва терапията. А движенията на очите е свързано с една от фазите на съня, който е един от важните индикатори за добро психично здраве. Затова почнем ли да губим добрия сън, трябва да ни светне червената лампичка, съветва Люба. По думите й, много неща, които ни се случват, дори не ги отразяваме, нямаме време да ги преработваме, което често се случва по време на сън и така се постига баланс. В EMDR терапията освен движенията на очите има и много строги протоколи, за да се реши конкретният проблем.

ИСТИНСКАТА ПРОМЯНА ИДВА ОТ ПРЕРАБОТКА НА ПРЕЖИВЯНОТО В МИНАЛОТО. Допуска се, че когато нещо ни създава проблем тук и сега, има голяма вероятност то да е свързано с някакво наше вярване и непреработено преживяване, което е било над собствения ни капацитет, казва Люба. И дава за пример как млада жена е дълбоко депресирана, въпреки че е здрава, има добро семейство и работа. Чрез терапията обаче се устанявова, че тревожността е свързана с някакво преживяване в миналото.

„Възможно е, когато клиентката ми е била дете, майка й да е била ядосана или да се се карали с бащата и тя, като всяко дете, поради своята нарцистичност е приела, че не е достатъчно добра, понеже не може да направи родителите си щастливи и затова не заслужава любов. Това нещо се е запечатало в нея непреработено и много травматично й се е отразило по начина, по който тя функционира вече като пораснала личност“, обяснява психотерапевтът. И допълва, че много често самите ние си създаваме някакви защитни механизми, но в един момент се случва нещо и започваме да страдаме. Това е като някаква черна дупка, която не може да бъде затворена, т.е. проблемът не е от днес, а отдавна. И никой вместо нас самите не може да го реши – нито съпруг, нито шеф. А проблемът си има своите психосоматични изяви като мигрена, главоболие, кожни проблеми, паник атаки, които са много характерни за модерния човек, обяснява още Люба. Тя е категорична, че в EMDR терапията има много ясна процедура. Добре е сесиите, т.е. срещите между терапевт и клиент, да продължават около 90 мин. На първата сесия се заявява проблемът, а ако проблемите са няколко, се избира един от тях. Следва разговор и клиентът дава пресен пример за проблема, за да може да се влезе в т. нар. паметова мрежа.

„Ние преживямаме света чрез рецепторите си и аз питам кога последно е бил най-силно изразен съответният проблем и с каква картина това е запечатано. Вадим картината, после и мисълта, с която върви този спомен. После клиентът се връща в спомена си кога за първи път е усетил проблема, но и кога се е чувствал сигурен. В началото е трудно, защото някои хора са изтласкали това сурово, непреработено състояние, а страхът е голям. Затова правим план за целева последователност, включваща миналото, и търсим отключващи модели. На втората среща вече започваме с преработка на спомените и едновременно с това правим билатериално стимулиране, което става с движение на очите наляво и надясно. Понякога самият клиент е изумен колко много спомени от ранна детска възраст избуяват наред с чувствата и емоциите. Така травмата се отблокира, а основната промяна идва между сесиите. Добре е те да са веднъж или два пъти седмично, а понякога дори се правят по две на ден. Зависи колко е дълбока травмата, но обикновено 8 сесии са достатъчни, за да се почувства подобрение, твърди Люба Цанова. Повечето й клиенти са жени, но напоследък и много мъже търсят услугите на психотерапевти. Най-характерните проблеми са паник атаките, а особено при жените и т. нар. модел спасител – жертва – преследвач, когато дамите са склонни да пренебрегнат своите нужди, страхуват се да използват здравата си агресия, за да остояват лично пространство, казва търновската психотерапевка. Тя има обствен кабинет, но приема хора и в център „Логос“ в поликлиниката във Велико Търново.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Люба Цанова е единственият психотерапевт във Велико Търново, практикуващ модерната EMDR терапия

 • 20.02.2017 в 16:17
  Permalink

  Поредният шарлатански метод на “лечение“

  Отговор
 • 21.07.2017 в 22:33
  Permalink

  Тя е един изключителен професионалист. Адмирации за нестихващото й желание да развива себе си и да помага. Браво, Люба!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!