61 четения

В областния град тръгва саниране на сгради с близо 1000 обитатели

Част от договорите за изпълнение вече са подписани, реконструкциите започват пролетта

 

НАЙ-ГОЛЯМОТО САНИРАНЕ НА СГРАДИ, ПРАВЕНИ ОЩЕ ПРЕЗ СОЦА, ЗАПОЧВА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За пълна реконструкция са предвидени десет блока с над 30 отделни входа в тях. В комплексите живеят повече от 1000 души, информираха от строителната дирекция на Община Велико Търново и допълват, че това е най-масовото обновление на сгради в историята на града. Част от договорите с изпълнителите вече са подписани, а за други в момента текат обществените поръчки. Парите идват по националната програма за енергийна ефективност, която бе спряна за няколко дни при смяната на правителството, но после държавата реши да отпусне още милиард лева за продължението й. Още с първите топли дни започва масово саниране във всички квартали. Изпълнителите вече имат сключени договори, но чакаха строителни линии и хубаво време, тъй като технологично повечето операции го изискват. Срокът за изпълнение на повечето е между 2 и 3 месеца от получаване на строителната линия. Обектите ще бъдат напълно обновени с обща инвестиция от почти 6 млн. лв. Подбрани са най-ниските оферти, а за пръв път по този проект са изискани и сериозни гаранции от участниците, както и „чисто минало“, за да се избегнат гафовете като последния случай с недовършения и просрочен ремонт на блока на ул. „Д. Буйнозов“. Сградите ще получат нова дограма, санирани фасади, ремонтирани покриви и стълбищни клетки, подходи и инсталации, без обитателите им да дадат и стотинка. Домоуправителите ще контролират изпълнителите, които се надяват времето да не забави работата, тъй като доста от сградите са високи и ще се налага работа по алпийски способ.

КОНСОРЦИУМЪТ „ТЕХНОКОМ“ Е СПЕЧЕЛИЛ ПОРЪЧКАТА ЗА 4 ОТДЕЛНИ СЕКЦИИ НА УЛ. „ГЕНЕРАЛ ИВАН САРАФОВ“ и след като бъде дадена строителна линия, майсторите трябва да приключат за 70 дни.

„Политрейд кънстръкшън“ е определена за изпълнител на най-големия обект. Той включва три отделни входа с по три секции на ул. „Плиска” N 1, 3 и 5. Разгънатата застроена площ на сградите надхвърля 15 хил. кв. метра, а стойността на обекта заедно с проектирането и надзора е 2,1 млн. лв. с ДДС. Независимо от обема тук всичко трябва да приключи за 67 дни. Компанията „Проектстрой“ пък ще прави три блока на ул. „Драган Цончев“ в кв. „Зона В“. Срокът за изпълнение е 68 дни, а стойността – над 820 хил. лв. с ДДС. Три отделни входа на ул. „Краков“ 2 и две сгради на ул. „Ален мак“ пък има да прави за два месеца ДЗЗД „НСК – Кидат“.

ОБЩИНАТА ПУСНА И ПОРЪЧКА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ, КОЙТО ДА РЕМОНТИРА ТРИ 8-ЕТАЖНИ БЛОКА С 13 ВХОДА В ТЯХ. СТРОИТЕЛНО-РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ТЯХ СА ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 2,49 МЛН. ЛВ. БЕЗ ДДС. Седем входа от „А“ до „Ж“ са предвидени за реконструкция в кв. „Бузлуджа“ на ул. „Г. Живков“ 1. Това е един от най-големите блокове в болярския град и в него живеят почти 500 души. Другите две кооперации са на по 6 етажа и се намират на ул. „Филип Тотю“ N 15 и N 17, до училище „Бачо Киро“. Всяка от тях е с по три входа. Още 45 сдружения на етажната собственост във В. Търново са одобрени за реконструкции на сградите, а други 10 са в заключителен етап, без обаче за тях да са направени обществени поръчки за избор на изпълнител на санирането.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!