60 четения

Два уникални експоната на търновския музей отиват на изложба в Брюксел

СУЛТАНСКИ БЕРАТ НА ТЪРНОВСКИ ТЪРГОВЕЦ И КОПИЕ НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ЩЕ БЪДАТ ИЗЛОЖЕНИ В ДВЕ ЕКСПОЗИЦИИ В БРЮКСЕЛ. И двата експоната са притежание на Регионалния исторически музей във Велико Търново и са уникални по своята същност.

Едната изложба е в Музея за европейска история и там Регионалният исторически музей ще покаже Султански берат на Атанас Михайлов. „Това е висока държавна заповед, издадена през 1831 г. от султан Махмуд II. Заповедта гарантира доста сериозни права и привилегии на търновския търговец Атанас Михайлов за свободна търговия в Европа, Персия и Индия. С този берат търговецът придобива право да търгува за собствена изгода и в полза на Османската империя. Митническите служби по места се задължават да оказват съдействие за безпрепятствено преминаване на стоките на Атанас Михайлов през границите“, описва документа Светла Атанасова, уредник в музея.

Бератът е изключително красив документ. Текстът е написан върху хартия и поставен в метална кутия, за да бъде защитен. Документът е дълъг 106 см и широк 8 см. Текстът е изписан на османотурски език с калиграфски оформен шрифт, използвано е червено и черно мастило. Художествената украса е изпълнена в стилистиката на ориенталското изкуство. Документът е скрепен с императорския печат (султанска тугра) и печат на държавното данъчно управление.

V Bruksel (1)Бератът ще остане в Брюксел до 30 юни 2018 г.

ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ЩЕ ПРЕДСТАВЯ СТАРАТА СТОЛИЦА И БЪЛГАРИЯ В ИЗЛОЖБАТА „ИДЕИ ЗА ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО В ЕВРОПА“. Експозицията е постоянна, подредена е в Дома за европейска история. Конституцията на Българското княжество, която за времето си е била най-демократичният държавен закон в Европа, ще гостува в музея в Брюксел 4 г., до 2021 г.

Търновската конституция от 1879 г. е отпечатана в печатницата на Любен Каравелов и Нестор Жейнов при Народното събрание в Търново.

В момента Великотърновският музей има още няколко експоната, които гостуват в различни международни изложби. В експозиция във Виена участват праисторически материали от фонда на институцията ни. В Унгария сме дали икона с образите на трима богослови. „Иконата е едно от най-големите богатства на нашия фонд „Християнско изкуство“. Тя е датирана към XVII век, на нея са изобразени тримата светци – богослови Григорий Богослов, Йоан Златоуст и Василий Велики. Образите им са нарисувани върху златен фон. Понеже иконата е наистина уникална, тя от години е част от постоянната изложба в галерията крипта на храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София“, обяснява д-р Пламен Събев, уредник в отдел „Християнско изкуство“.

Представители на унгарското посолство в България са забелязали иконата и са пожелали за определено време тя да гостува в страната им. Експонатът отива в Унгария за три месеца, след което отново ще бъде поставен в криптата на „Александър Невски“.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!