73 четения

За жителите на две търновски улици поляни има два сезона – „кален“ и „прашен“

ЖИТЕЛИ НА ДВЕ ОСНОВНИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УЛИЦИ В НОВИЯ ЖИЛИЩЕН РАЙОН В КВ. „БУЗЛУДЖА“ И КВ. „ЗОНА В“ АЛАРМИРАХА „БОРБА“ ЗА УЖАСНИТЕ УСЛОВИЯ, в които живеят. Те са пращали многократно подписки, по които обаче никой не е реагирал. С изненада хората са разбрали как и тазгодишната инвестиционна програма на Община Велико Търново ще ги подмине, но им остава надеждата, че след като извадят неуредиците на показ, от местната администрация ще се трогнат и реагират. „Чувахме обещания преди всички видове избори, сега сме изправени пред нови, но не искаме да ни подлъгват. Строителната програма не предвижда нищо по нашия проблем, но разчитаме на здравия разум на общинските съветници и кмета, за да я променят преди пролетта – имат тази възможност“, коментира Христо Христов, който е един от потърпевшите. Ежедневно близо сто души минават по ул. „Драган Цончев“ в началото на кв. „Зона В“. Отсечката трудно може да се нарече улица, тъй като представлява отъпкана поляна, без осветление и тротоари, а даже канализацията й е направена посред тревата и храстите. „Само моето семейство е платило близо 2000 лв. данъци досега, от които общината не е вложила и 20 стотинки за тази улица, ако може да се нарече въобще улица, а по скоро блато“, негодува в писмо

Улица „Иван Хаджидимитров”
Улица „Иван Хаджидимитров”

до редакцията и Анатоли Русанов. През последните десет години тази част на квартала се е развила доста и са изградени няколко големи комплекса, чийто достъп е именно оттук. Предприемачите са си свършили работата, направили са вертикалната си планировка, но останалото е в правомощията на община Велико Търново, тъй като улиците са със статут на публична общинска собственост. Все пак хората не са чакали неволята и на няколко пъти са събирали помежду си средства за багери и инертни материали, поне да направят поляната по-проходима. Ефектът от това обаче е краткотраен.

ИДЕНТИЧНА Е И СИТУАЦИЯТА С НАМИРАЩАТА СЕ В СЪСЕДСТВО УЛИЦА „ИВАН ХАДЖИДИМИТРОВ“. Първите сгради по нея са направени преди 12 години и постепенно тук идват новодомци. Сега те са над 200 и са категорични, че само от тях приходите за хазната от местни данъци и такси са повече от 15-20 хил. на година. „Не знам защо, но всички жалби и подписки в общината са като „глас в пустиня“. Сезоните при нас са „кален“ и „прашен“, направо трагедия. Зимата и есента е кал, а лятото и пролетта – прах. Много съседи вече разпродават, защото им писна да чакат“, негодуват и живущите тук. От Община Велико Търново пък коментират, че тази година трябва да се направят проекти за двете отсечки. Изграждането им ще струва около 60 хил. лв. Добрата новина е, че в местната хазна има преизпълнение на разчетите от местни данъци и такси и това би осигурило средства за двете необходими улици. От своя страна хората се надяват наистина това да се случи, а не да чуят поредните празни обещания.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

10 коментара за “За жителите на две търновски улици поляни има два сезона – „кален“ и „прашен“

 • 21.02.2017 в 8:52
  Permalink

  Моля ви, елате на ул.Козлодуй. Гледката е същата, а и парка се съсипва от задната му страна.

  Отговор
 • 21.02.2017 в 12:51
  Permalink

  А кога ще се направи прекия път за Бузлуджа покрай Практикер? Лъжат вече 30 години

  Отговор
  • 21.02.2017 в 19:02
   Permalink

   По-малко от 30 години е! Това беше наш имот от който ни отчуждиха част за този път преди 10 години. После разбрахме, че не е за път ами заради недостроеният блок – за сервитут!

   Отговор
 • 21.02.2017 в 13:23
  Permalink

  Почти Всички улици в града водещи до блоковете са такива, ул.Димитър Рашев в кв.Зоната е същата гледка, освен че плащаме данъци и вече за втори път със собствени средства я посипваме със трошляк!!!

  Отговор
 • 21.02.2017 в 13:27
  Permalink

  Живея на Козлодуй 41.Тук е меко казано трагедия.“Борба“ елате да снимате тази „улица“.Само внимавайте да не затънете в някое блато!

  Отговор
 • 21.02.2017 в 14:20
  Permalink

  предлагам да направите списък със снимки на всички улици без подход към жилищните кооперации по хронологичен ред и да го окачите на публично място пред общината, та дано отговорните общински институции да направят нещо по въпроса/ а може и дивиденти да им донесе/! И още един джокер: Картала ул. „Александър Бурмов“ от № 18 до № 24 от юг и от север,за която не веднъж сме писали !“Елате ни вижте!“

  Отговор
 • 21.02.2017 в 16:30
  Permalink

  Подкрепям статията – това важи и за ул. „Димитър Рашев“ от №11 – до №8 и от №8 – до №6. То такава на практика не съществува в нашия така красив туристически град. Всички плащаме данъци, а никой не реагира на жалбите ни към управниците. Те само се завеждат под номер и така остават в забвение.

  Отговор
 • 21.02.2017 в 17:13
  Permalink

  Спокойно. Ще ви излъжат пак. Пак ЩЕ. Нищо няма да направи общината. Хващам се на бас. И не само за тези улици.
  Идеята да се направи списък със снимки на всички кални, разбити и лоши улици и тротоари в града е добра. Хубаво е да се направи сайт или страница във фейсбук, където всеки да може да добавя „красотите“ от нашите улици, тротоари, стълбища, паркове. Това ще повиши популярността на историческият Търновград – туристите ща видят, че градът става все по-древен, и че не само в старата част има съборетини и дупки а и в новата. Така може целият град да стане национален паметник на културата.

  Отговор
 • 21.02.2017 в 21:26
  Permalink

  Ул.“Димитър Рашев“ от номер 11 до номер 8 и до номер 6 на практика не съществува. И тук е кал и прахоляк на фона на красивият ни туристически град. Всички жалби само се завеждат под номер и остават в забвение. Управниците неискат и да чуят за нашите неволи и сигнали, въпреки че си внасяме данъците.

  Отговор
 • 05.04.2017 в 9:16
  Permalink

  Защото трябва да ни писне и да отидем пред Общината (не зная защо слагам главна буква въобще) и докато не започнат да работят в услуга на хората да не ги пускаме да си вземат заплатите!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!