332 четения

Край Свищов се радват на безплатен спа център

Минералният извор край Свищов при бившето ДЗС е предпочитано място за безплатни спа процедури от хора от всички възрасти не само от града, но и от близките селища.

От този шанс бе решило да се възползва и семейство Цанкови, дошли чак от град Белене в пълен състав в басейна при извора. Въпреки че температурата на въздуха бе минусова, Робърт е категоричен, че не му е студено, защото водата е топла над 40 градуса. Подкрепя го и съпругата му Елка, която уточнява, че посещават извора винаги когато имат свободно време. 2-годишният Браян още не може да говори, но е видимо доволен, че се намира във водата. Родителите разказват, че това е второто посещение на малчугана в минералния извор край Свищов.

Някога „Топлата вода”, както е известен още минералният извор при бившето ДЗС, е била истински кът за отмора. За това свидетелстват останките от покритите басейни, които в момента са неизползваеми.

За безплатните спа процедури на открито в момента се използва останалото от миналото басейнче. 45-годишният Александър Илиев, който работи като охранител, е от Козловец и от зимата на 2014 г. започва да посещава извора винаги когато има свободно време. Той твърди, че се чувства ободрен след престоя си в басейна.

Има моменти, когато се събират и по десетина желаещи да се потопят в лечебната вода. Тогава се налага и да се изчакват. А освен от града мястото е предпочитано и от хора от близките населени места – Ореш и Белене, както и от студенти.

Освен за лекуване на болежки по хората топлата вода от извора се ползва и за други цели, разказва с усмивка Александър. Негов приятел му споделил, че с течността от минералния извор си пръска лозето през лятото, което от няколко години имало неизвестно заболяване. „Явно сярата във водата помага не само на хората, защото лозето му наистина се оправи”, допълва той.

За да се превърне минералният извор в истински спа център, е необходимо малко. Да се изградят съблекални, да се направи ремонт на старата покрита къпалня. Преди две години даже била монтирана лампа със слънчева батерия, която през нощта осигурява светлината и на нощните посетители на извора, но за съжаление, от известно време тя не работи.

Александър ШАБОВ

2 коментара за “Край Свищов се радват на безплатен спа център

 • 21.02.2017 в 13:48
  Permalink

  А минералните бани в Обединение. те вече са забравени?

  Отговор
 • 23.02.2017 в 22:03
  Permalink

  Статията трябва да е на вниманието на кмета. Защо общината не направи малък жест за свищовлии като облагороди мястото, направи съблекални, почисти басейна? Всички ще сме много благодарни! Да имаме такова богатство, а да не можем да се възползваме поради това, че условията са ужасни!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!