63 четения

10 млн. лв. ще струва новият градски център на В. Търново, ще е без жилища и с много озеленяване

Кметът Панов: „Ще препроектираме на база най-добрите идеи на местните архитекти“

КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ РАЗКРИ ПРЕД „БОРБА“ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, след като територията се превърна в един от най-големите градски проблеми, защото е превърната в нерегламентиран паркинг, а зелените й площи са съсипани. До броени дни съседна Горна Оряховица ще стартира строителството на нов площад за близо 5 млн. лв. по „Региони в растеж“, но този, който ще се прави в старата столица, ще е много по-голям и по-скъп.

„Става дума за бъдещ градски център и процесът по оформянето на концепция за него, както и цялостната му визия, са дълъг процес. Разчитаме на 10 млн. евро по програмата „Региони в растеж“ за него и подготвяме процедурите по изготвянето на нов проект, за който ще пуснем и обществена поръчка. Има стар проект от 2001 г., но той е неактуален и включва строителството на жилищни сгради, с което не сме съгласни. Разработката трябва да предвижда 60% зелени площи и само 40 на сто строителство за всичките 180 дка“, бе категоричен Даниел Панов. До момента той организира видни местни архитекти да разработят идейни проекти за Старото военно училище и на тяхна база от кметството са изработили и техническото задание. „Важно за нас бе да определим какво точно ще има в новия градски център и как ще се разположи. Съгласуваме и с Института за недвижимо културно наследство. Отделили сме и терени за някои държавни институции, които искат да изградят свои представителни сгради, като Министерството на правосъдието например. Предвиждаме голям конгресен и фестивален център, както и библиотека, за която има проект, но той се финансира отделно. Това са нашите условия към екипа, който ще проектира центъра на града. Работим поетапно и в момента ни е нужен краен проект, за да кандидатстваме за финансиране. Не искаме да търсим бърз ефект, а да плануваме внимателно всичко“, категоричен бе градоначалникът.

Пешеходна зона тип ларго, много зелени площи, музеи и галерии, както и пряк мост от района на бившата мелница „Белянка” към университета, военен музей, който ще представя цялостната българска военна история, и фотографски музей са новите обекти, които се предвиждат в района заедно с голям експозиционен център. Тук ще се направят туристически офис и библиотека, множество площадни пространства, паркови зони, както и няколко паркинга и велосипедни алеи.

Вариант за финансиране на строителството е и популярният фонд „Джесика”, който дава средства с ниска лихва и можем да връщаме за максимален период от 23 години, коментират от местната администрация.

В НОВИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, В КОЙТО СЕ ПРЕВРЪЩА РАЙОНЪТ НА СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ, отпада предвиденото застрояване с мол и жилища.

Една от най-красивите сгради в района ще бъде библиотека по американски модел на 4 нива. Разработката е на Регионалната библиотека в болярския град. За нея е отделено място, а финансирането е съвсем отделно. У нас през последните 30 години не е изграждана нова библиотека, но в момента Община Варна работи по идентичен проект. Именно такъв тип сгради могат единствено да разчитат на европейско финансиране, коментират запознати. Огромен шанс да го получи на базата на този проект има и Велико Търново. „Мястото на библиотеката е в центъра. В момента имаме 4 пръснати сгради, които са се изчерпили като потенциал. Библиотеките отдавна не са само място, където отиваш, за да си вземеш книга, а са територия за срещи, дискусии, културни събития, презентации, изложби и научни форуми. Друг е и въпросът, че за студентите и учениците ще е много по-удобно с новата локация“, коментира директорът на Регионалната библиотека Иван Александров.

Окончателният проект за новия градски център тази година ще бъде готов в очакване на финансирането за изграждането му.

Стилян НАЙДЕНОВ

21 коментара за “10 млн. лв. ще струва новият градски център на В. Търново, ще е без жилища и с много озеленяване

 • 21.02.2017 в 8:51
  Permalink

  Дано не настроят стъклени кубове и не залитнат към модерен дизайн. В този стар град е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО архитектурата да бъде старинен стил и настилките да са гранит и мрамор. Осветлението и пейките в стар градски стил! Стига с този модернизъм. Не ни отива.

  Отговор
 • 21.02.2017 в 12:41
  Permalink

  Французите сложиха стъклена пирамида пред Лувъра, надали ти разбираш повече от тях…

  Отговор
  • 21.02.2017 в 16:53
   Permalink

   Ти сигурно си супер разбирачка! Центърът на Велико Търново трябва да съчетава и да показва най-доброто което градът ни може да предложи. Туристите защо не ходят да се снимат в новия град???? Хайде стига си писала глупости! В новото ларго не трябва да има модернизъм! Излез малко в любимата си Франция и виж по умните от мен французи как са си оформили площадите! Само павета и ковано желязо!
   Притеснен съм че архитектите пак ще залитнат в неправилната посока и ще съсипем центъра за 100 години напред. А сега имаме рядък шанс да направим нещо красиво!

   Отговор
 • 21.02.2017 в 12:56
  Permalink

  Кмета приказва като латерна. Тези неща не ги ли предъвкаха вече. Колко пъти вече казват че всичко е готово само пари няма.

  Отговор
 • 21.02.2017 в 13:23
  Permalink

  И в този така наречен център, който ще се пълни само с музеи и други подобни бюджетни сгради кой ще ходи след работното им време? Такива центрове – площади имаше много по съветско време в братската съветска страна, където след работното време на безбройните „дом советов“ оставаха само войничетата-пазачи със шмайзерите – и така до сутринта….. Ако ще правите подобен градски център – по-добре не го започвайте.

  Отговор
  • 21.02.2017 в 14:53
   Permalink

   А какво ти се ще да има – един мол в средата, покрай него магазинчета за гащи и чорапи, а между тях панелни гаражи? Хайде мерси…

   Отговор
 • 21.02.2017 в 13:46
  Permalink

  Пак „ще“. Обадете се, когато там стане нещо. Инак си/ни спестете статията.

  Отговор
 • 21.02.2017 в 15:51
  Permalink

  Офф колко години го тъпчем тоя „градски център“, а имаме само един лунен пейзаж в момента… Крайно време е да се действа, срам и позор, за толкова време да няма нищо направено, направете го така че да не ви е срам като се разхождате по него, направете улица “ крайбрежна“, както обещавахте с лодки и корабчета, втори мост …. и тогава излезте и кажете нещо, а не всяка седмица да четем за грандиозни проекти ( на хартия) само !!!

  Отговор
 • 21.02.2017 в 17:06
  Permalink

  Това няма да е нов градски център, а ще е Административно-музейно-библиотечен-конгресен-фестивален и т.н. център. Един градски център трябва да има голям площад за масови мероприятия, голям парк с много зеленина, кътове за отдих, водни елементи (шадравани, каскади и др.), забавни атракции за малки и големи. И отново кмета ни залъгва, пак говори в бъдеще неопределително време, пак ЩЕ. А някой питал ли ни е какъв градски център искаме ние, жителите на града и неговите данъкоплатци? Защо група архитекти ще определят какво трябва да се строи? Относно стъклената американска библиотека. Трудно библиотекарите ще измислят по-голяма глупост. Пък знам ли – може да предложат да бъде със сламен покрив. И пак въпрос – защо Великотърновската библиотека трябва да бъде в центъра на новият градски център?

  Отговор
 • 21.02.2017 в 17:14
  Permalink

  Само празни приказки, вече няма кой да вярва, срамота е в центъра на града да има такава кална поляна !!!

  Отговор
 • 21.02.2017 в 17:28
  Permalink

  Какво ли не се писа и говори за тоя градски център? Всичко е в бъдеще неопределено време?!

  Отговор
 • 21.02.2017 в 17:28
  Permalink

  Ало, журналистите – не пишете глупости – 10 млн. лв. ще струва само проектирането на ивфраструктурата, сградите и благоустрояването….

  Отговор
 • 21.02.2017 в 18:49
  Permalink

  Типична булгаристанска кретенска история завършила с безброй приключения от кален и а*ален характер за потърпевшите… Кой точно ще даде тези безброй милиони не ми е много ясно и по времето на кой цар ще се завърши този мега-гига-турбо проект също е интересно? Защо без да е обезпечено начинанието се разкопа също не ми го побира главата?

  Отговор
 • 21.02.2017 в 20:49
  Permalink

  не знам за предназначението но сградата изглежда твърде грозно и не на място.Прилича на производствено хале.Да се разходят общинарите из европейските градове да видят какви красиви сгради има,радост за окото.

  Отговор
 • 21.02.2017 в 20:58
  Permalink

  Малко прах в очите на простолюдието преди изборите….

  Отговор
 • 21.02.2017 в 21:34
  Permalink

  Да не би да се задават избори, че пак вадят бъдещи проекти? Нещо за плавателната Янтра няма ли да кажете? Истината е – този кмет НЕ СТАВА!

  Отговор
 • 21.02.2017 в 23:04
  Permalink

  Това е добра новина – че няма да има жилищни сгради! Обществени – да. Трябва да има и нова Община, с голям подземен паркинг, а Общината в центъра може да се продаде. В момента е изключително трудно да се отиде по работа в Общината с кола, а автомобилите на служителите побъркват околните тесни улички. Много ясно е, че в новия градски център трябва да има кафета и ресторанти, за да има къде да седнат хората ! Още от римско време си има принцип – Хляб и зрелища. Това се прави в центъра. Жалко, че няма място за едно амфитеатърче, да се правят там общоградските тържества!

  Отговор
 • 22.02.2017 в 9:49
  Permalink

  Не можем една „главна улица“ да асфалтираме и прилежащите им тротоари да направим, а иначе нов градски център ще правим…

  Отговор
 • 22.02.2017 в 14:42
  Permalink

  Някой заставал ли е на ръба откъм североизток на този нов център да усети адската миризма на газове и оглушителния шум от преминаващите тирове и автомобили по пътя към Русе.И на това място някой от архитектите е искал жилищни сгради и паркове за отдих?!?На това място освен да се надишаш с изгорели газове вероятно 100 пъти над нормата за друго не се сещам.

  Отговор
 • 28.02.2017 в 2:20
  Permalink

  E, kato imalo proekt za tozi centur, ima li tabeli okolo nego na koito da ima plana izgleda na tozi centur, s koyto da se zapoznaqt zhitelite na grada?? Eli pak na nqkogo obeshtani edni pari, a horata da si gledat rabotata!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!