59 четения

Бандата на „душманите” влиза в затвора за 18 г., след като бе ударена от МВР преди 7 години

Кекето, Ушатия и Руснака ще плащат 27 000 лв. за обирите в четири области

ОКРЪЖНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО УВЕЛИЧИ ДРАСТИЧНО присъдите на бандата на „душманите“ от Драганово, а решението е окончателно. Така 7 години след като групата бе разбита от МВР, Емил Христов – Кекето, Станислав Рашков – Руснака и Николай Карастоянов – Ушатия поемат за затвора за 18 години и 2 месеца. Те ще трябва да платят на потърпевши от четири области у нас 27 000 лева за многобройни домови обири. Бандата бе от четирима, но по време на делото във Великотърновския районен съд през пролетта на 2016 г. Анатоли Христов – Хищника получи сърдечен удар и издъхна на 51 г. Всички от групата живееха в Драганово, но в селото почти не извършваха пладнешките си кражби и заради това залавянето им бе много трудно и сериозен удар на полицията.

НА ПЪРВАТА СЪДЕБНА ИНСТАНЦИЯ ТРИМАТА „ДУШМАНИ“ ПОЛУЧИХА ОБЩО 13,5 г. решетки. На 13 февруари т.г. Окръжният съд с председател на състава новата шефка Теодорина Димитрова завишава наказанията. Така Кекето от 3,6 г. получава 4,6 г. Ушатия от 5 г. получава 6 г. и 6 месеца, а Руснака вместо пет години ще лежи 7 години при строг режим.

БАНДАТА СЕ СМЯТАШЕ ЗА НЕДОСЕГАЕМА И НАРИЧАШЕ ПОЛИЦАИТЕ „МАЙМУНИ”

При десетките проверки и по време на операцията бандата, която се смяташе за недосегаема, наричаше полицаите „маймуни“. В крайна сметка МВР обаче си свърши работата с помощта на специални разузнавателни средства срещу квартета. През лятото на 2011 г. операцията се проведе на територията на четири области – Търновска, Габровска, Русенска и Търговищка. Бандата бе тормозила години жители на регионите с кражби и насилие. През 2013 г. на подсъдимата скамейка бяха изправени Хищника, Кекето, Руснака и Ушатия. Всички са осъждани, а Руснака е рекордьор с 12 присъди за кражби и блудство. Групата е участвала в извършването на 11 кражби в четирите областни дирекции на МВР.

Сред плячката на бандата имаше агнета и овце, домашно куче каракачанска порода и заклано прасе в двора на стопаните, от които е задигнато. По време на обиските в домовете на четиримата и на други адреси в Стражица, Полски Тръмбеш и Горна Оряховица бяха иззети множество най-различни вещи. Всички възможни уреди и техника, която може да се намери в селски дом или вила. Сред живите веществени доказателства е било и домашното куче на баба от Павел, която си го е получила от полицията със сълзи на очи от благодарност. Животното не било продадено след кражбата, защото един от „душманите” си го оставил за лична охрана. Последните кражби са в Петко Каравелово и Павел и заради това съдебното дело се гледа във Великотърновския районен съд. За част от обвиненията за мародерства в Нацовци и Пушево Кекето и Ушатия са оправдани поради липса на достатъчно доказателства.

Набезите в четири области ставали организирани и предварително добре обмислени през 2010 г. Бандитите само живеели в Драганово, но не извършвали престъпления там. Срещу тях няма обвинение в грабежи, а само за кражби. Те „шетали” тихо, промъквали се в къщите дори когато стопаните били там, но действали много умело.

ВСЕКИ В БАНДАТА ИМАЛ ОПРЕДЕЛЕНИ ЗАДАЧИ. За конспирация те си измислили специален телефонен код. Плячката складирали в шахта, от която полицията иззе доста вещи и след разкритията през 2011 г. ги показа на журналистите в старата столица.

Наричали съвместните кражби „заливания”, полицаите „маймуни”, прибирането на плячката „оправяне на спалнята”, набелязания имот „кръчмата”, велосипеда „тикерлик”, гумите „търкала”. Срещали се в единия край на Драганово, за да се уговарят къде ще действат, и по телефона се събирали с кода „първия зъб”, което било мястото на срещата.

Шофьор бил Хищника, а другите трима извършвали обирите, после всички умело и конспиративно продавали стоката. В автомобила, с който се придвижвали, винаги имало арматурни ножици и всякакви други инструменти за разбиване и влизане по домовете. От къщите е задигано всичко, което може да бъде изтъргувано, независимо на каква цена – медни съдове, апаратура, животни, посуда, телевизори, камери, каруци, оръжие, инструменти, суджуци, въдици и какво ли още не.

Нели СУКОВА

Сн. архив „Борба“

Един коментар за “Бандата на „душманите” влиза в затвора за 18 г., след като бе ударена от МВР преди 7 години

  • 22.02.2017 в 13:47
    Permalink

    Браво Търново без кражби, убийства, телефонни измамници, катастрофи и проблеми от подобен род.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!