81 четения

Безобразие. Отпуснаха само 21 легла за лечебница „Минерални бани“

ВМЕСТО ЧАКАНИТЕ 100 ЛЕГЛА ЗА ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ в болницата „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш здравното министерство даде разрешително само за 21 легла. Това стана в края на декември 2016 г., а документът бе получен в общината едва преди броени дни. Така дълго чаканото разрешително се оказа поредното безобразие на държавата, която неясно защо иска да съсипе частна инвестиция от близо 1 млн. евро, вложени в ремонт и апаратура за лечебницата. Година по-рано по същия безпардонен начин бившият здравен министър Москов и неговият екип се подиграха, като дадоха разрешително за дейност и няколко дни след това го отнеха заради измислени проблеми. После влезе проверка от изпълнителна агенция „Медицински одит“, която даде благословия за специализирана болница за физиотерапия, рехабилитация и продължително лечение.

Сега кметът Георги Чакъров иска областният управител да мотивира пред здравното министерство и националната комисия за изработване на национална здравна карта да се дадат 295 легла за рехабилитация и физиотерапия във Великотърновска област. Толкова са били приети в изготвената областна здравна карта. Вместо това бившият министър д-р Петър Москов разрешава едва 228. Така за СБПЛР „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш остават смешните 21 легла.

„С минералната вода, наличните медицински кадри, съществуващия сграден фонд с най-модерните апаратура и технология за лечение, въвеждането на телемедицина и превантивна медицина тук може да има болница с национално значение“, се казва в писмото на общинския кмет до областния управител на Велико Търново.

Според управителя на търговското дружество и главен лекар на болницата д-р Пламен Лаков с 21 легла не може да се отвори лечебница. Най-вероятно обаче яснота по темата кой и защо не иска в Полски Тръмбеш да има лечебница ще има след предсрочните избори в края на март. Може пък след изборите и на третата година от начинанието да има просветление и най-сетне да се даде зелен семафор. Дано дотогава инвеститорите обаче да не се откажат.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Безобразие. Отпуснаха само 21 легла за лечебница „Минерални бани“

  • 23.02.2017 в 14:10
    Permalink

    И ние искаме минерални бани в с Обединение, но никой не се интересува от това , какво искаме. Сега се радвайте и на тия легла, ние и това нямаме! А че е безобразие, е!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!