253 четения

Видеонаблюдение с близо 20 камери за над 100 000 лв. бори престъпността в общината

Дежурният в полицията вижда в реално време какво се случва в града и селата. 72 ареста за година с помощта на системата

БЛИЗО 20 КАМЕРИ С ВИСОКА РЕЗОЛЮЦИЯ И СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ за над 100 000 лева действа безотказно в община Полски Тръмбеш и е единствена в областта. Само в града камерите са 10. Благодарение на системата дежурният в районното управление на МВР в общинския център може да вижда в реално време кой, къде и кога влиза в града и селата. Огромният монитор пред него е разграфен по села и показва информация по дата и час. Така осигурените пари за това начинание от общината вършат превантивната работа, за която от години тръби МВР и разследването на престъпления става бързо и лесно. Системата за сигурност функционира от няколко месеца, а за тази година са предвидени по още една камера във всяко от 14-те села.

ЗАРАДИ ТОВА И СТАТИСТИКАТА ЗА М. Г. Е ПОКАЗАТЕЛНА – извършени са 230 престъпления, които са с близо 70 по-малко от тези през 2015 г., отчита началникът на полицията в Полски Тръмбеш гл. инсп. Марин Маринов. Разкритите престъпления са 177, от които 60 домови обира.

Гл. инсп. Марин Маринов
Гл. инсп. Марин Маринов

Общата разкриваемост е близо 71% и нарежда това полицейско управление в челната редица в областта. За никого не е тайна, че по селата у нас основните престъпления са кражбите – особено в необитаеми домове и жилища, където собствениците си идват седмично или веднъж в месеца. След стартиране на видеонаблюдението този вид кражби са с 30 по-малко. Най-голямата кражба за м.г. в общината бе обир на къща на англичанин в Страхилово, която е разкрита. Апашите бяха изнесли всичката бяла техника и имущество, което може да бъде пренесено.

„Кражбите през м.г. са били с 30 по-малко. Това се дължи на нашата постоянна превантивна работа с лица от контингента и основно с рецидивисти. Всички, които излязат от затвора, ние трябва да ги знаем къде са и какво правят. През 2016-а поне петима се върнаха от затвора, но част от тях върнахме обратно. Най-пресният пример е Найден Папора. Той е от Раданово и на около 40 г., лежал е за убийство, грабежи, кражби”, разказва 34-годишният полицейски шеф Марин Маринов, който е най-младият началник в системата на МВР в областта. Папора влизал по къщите и задигал всичко – от пари до телефони. Още като непълнолетен е бил осъден за убийството на дядо в Долна Липница. След като излязъл преди няколко месеца за пореден път, той се скрил на тавана в дома на старица и започнал да я дебне. Жената полегнала да почине по пладне и тогава апашът слязъл от тавана и я обрал, взел сувенирен пистолет, а също и злато, пари и телефон. Мъжът е разкрит и вече пратен зад решетките за пореден път.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА КАМЕРИТЕ ПРЕЗ М.Г. СА БИЛИ АРЕСТУВАНИ 72-МА БАНДИТИ В цялата община, от които поне шестима са оставени зад решетките с прокурорска мярка. Повечето от тях дори вече са осъдени, а някои са с постоянни мерки за задържане и чакат думата на Темида. Единственото убийство бе извършено от британеца Лий Шийптоун в Раданово на негова сънародница. Той е в затвора, а Окръжна прокуратура все още не е внесла обвинителен акт, защото чака изготвянето на експертизи. Това бе и най-зловещото убийство в областта за годината, която си отиде, сочи черната статистика. „Благодарение на камерите сме разкрили поне 10 престъпления, те дават информация за външни лица, за външни автомобили, влизането и излизането на колата и т.н.“, не крие своето задоволство от оборудването началникът.

ПАК С ПРЕВЕНЦИЯТА ГЛ. ИНСП. МАРИН МАРИНОВ ОБЯСНЯВА И ФАКТА, че през 2016-а в община Полски Тръмбеш няма нито една жертва на телефонна измама. Последната е била през 2015 г. в Полски Сеновец, която е разкрита благодарение на доверието на потърпевшата в родната полиция. Другият бич у нас са наркотиците, а в тази община са заловени над 6 кг суха маса при различни случаи и над 10 установени лица, които се занимават с отглеждане и разпространение. Сега и в това полицейско управление вече са разпратили по селата и в града над 7000 писма с точните координати на съответния районен инспектор след заповедта на новия вътрешен министър Пламен Узунов.

ЛИЦЕТО НА ПРЕСТЪПНОСТТА С ФАКТИ ОТ СТАТИСТИКАТА

В РАДАНОВО СА БИЛИ извършени 20 престъпления, от които са разкрити 15. В Петко Каравелово обирите са били 21, от които са разкрити 20. В Обединение са извършени 12 престъпления и от тях са разкрити 11. В Страхилово са били 12, разкритите са 7, в Куцина са били 11, от които са разкрити 5. В Орловец и Масларево регистрираните престъпления са били по 8, а от тях са разкрити половината. В Полски Сеновец, Павел и Каранци бандитите са извършили по пет кражби, от които са разкрити половината. Във Вързулица и Стефан Стамболово има по едно регистрирано престъпление през 2016-а. Неразкрито е само това във Вързулица.

ВСИЧКО ТОВА СЕ ВЪРШИ ОТ ПЕТИМА РАЙОННИ ИНСПЕКТОРИ в 15-те населени места на общината. Надеждата е да се възстановят още пет щата, закрити през годините след напускане на служители. Проблемът сега е, че се иска две години стаж в системата, за да станеш квартален. Иначе след последната реформа на миналото правителство и вътрешния министър Бъчварова и тук се дават по 230 литра гориво на месец за автомобил. Хубавото е, че се чака постъпването на двама новобранци и една нова кола, пак от обещанията на акция „Битова престъпност” от кабинета „Борисов 2“.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *