56 четения

Дарителят Стоян Дончев се разтоварва с кану-каяк

Пенсионерът е бивш кмет, инспектор в Детска педагогическа стая и есперантист

Стоян Дончев е един от основните дарители на Историческия музей в Полски Тръмбеш. Завършил е руска и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Бил е кмет на Орловец, както и учител в същото село, председател на есперантското дружество в града и инспектор в Детска педагогическа стая в местната полиция. Сега е пенсионер и се занимава с едно от хобитата си – воден туризъм (кану-каяк).

Афинитетът, който проявява към историята, е провокиран от историята на неговия род. Според семейно проучване той датира от 1720 г. от град Виза, ОдринскаТракия. Стоян Дончев проявява заинтересованост и към събирателската дейност. Допада му как се развива музеят и високото ниво, което поддържа. Сред експонатите, които е дарил на музея, са малка шевна машина „Саксония”; оцетник – глинен (25 литра); каменна топка и чукче от неолитното селище край Орловец, печат на село Ердованлии (днес Орловец), медал „Тринадесет века България“, албум със

Шевната минимашина „Саксония“.
Шевната минимашина „Саксония“.

снимки на Полски Тръмбеш и други. Всички експонати имат антикварна стойност, но вместо да ги продаде, Стоян Дончев, решава да ги дари поради тяхната ценност и значимост.

С част от материалите дарителят се сдобива, когато бил преподавател в училището в Орловец. Попадали са му най-различни материали, които решава да съхрани. Като човек, който проявява интерес към събирателството, това е очаквано и разбираемо. През годините, когато е кмет – 1988 г., 1989 г., 1990 г., се правят разкопки в самото село, за които той е съдействал. Установява се, че по време на епохата на неолита селото е едно от големите селища в Европа. По времето, когато е създаден музеят, като председател на есперантското дружество заедно с колектива решават да основат кът на есперантското движение.

Едно от нещата, които го подтикват към тази инициатива, е това, че неговият прадядо Паруш Вълев е бил сред опълченците от Полскотръмбешкия край. За финал нашият събеседник споделя, че за в бъдеще ще продължава да подпомага музея, като дарява различни ценни материали. Това му доставя удоволствие, а и Полски Тръмбеш като град се нуждае от разнообразни културни прояви.

Милен ЙОРДАНОВ

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!