14 четения

Десетте най-мръсни неща в офисите

Повечето от нас се стараят домовете ни да са чисти. Голяма част от времето си обаче прекарваме в службата. Затова и там хигиената е важна. Проучване на сайта Хасъл показа, че компютърната мишка и клавиатура не са единствените мръсни неща неща в офисите. Много опасни са диспенсърите за вода, хладилниците, микровълновите фурни, съобщи в. „Дейли мейл“.
Охладителите за вода са като магнит за вредни бактерии. Известно е, че на площ от 6 кв. см по кранчетата им има 2,7 милиона микроорганизма.
Бактериите харесват хладната среда в хладилниците. Само на един квадратен сантиметър в тях има 7850 образуващи колонии организми. Затова е добре хладилниците в офисите да бъдат почиствани на всеки два дена.
Микровълновите фурни се използват много в работно време. По повърхността им има комбинация от месни и зеленчукови частици, които създават среда за бактерии. 37-bta2Микроорганизмите се размножават добре в топла и влажна среда при наличие на храна. Затова оставянето на стените на фурната замърсени може да е опасно.
Диспенсерът за сапун също може да е замърсен с бактерии. При внимателно измиване на ръцете това не е опасно, но ако само ги изплакнем небрежно, има риск от инфекция.
По бюрата има 10 милиона микроорганизми – 400 пъти повече, отколкото по тоалетната седалка. Затова те трябва да се чистят всяка седмица с антибактериални кърпички.
Клавиатурите имат повече от 3295 бактерии на 6 кв. см. Те също трябва да се изтръскват и избърсват всяка седмица.
Мишките също са средище на бактерии от потта, храната, праха. По тях понякога има 1676 микроби на 6 кв. см, което отново е повече, отколкото по тоалетната.
Някои хора гризат химикалките си, които цял ден пипат с мръсни ръце.
Принтерът и копирната машина са други гнезда на бактерии в офиса. Те е добре да бъдат забърсвани преди всяко ползване. Същото се отнася и за слушалките.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!