277 четения

Д-р Виолета Русева изражда бебета 37 г., спасява бременни и в линейката на Спешния център

Над 130 бебета са родени в общината през м. г., в Полски Тръмбеш те са 41

ВИОЛЕТА РУСЕВА Е ЗАПОЧНАЛА РАБОТА КАТО ГИНЕКОЛОГ НА 10 МАЙ 1978 Г. В БОЛНИЦАТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, КОЯТО беше закрита от държавата преди седем години. Сега носи две дини под една мишница – има кабинет в сградата и работи и за Спешния център в града. Преди да се върне в Полски Тръмбеш обаче, е била на работа в болницата в Бяла, откъдето излиза в пенсия. Годините обаче не й личат и тя продължава да работи. Редом с нея от доста години е и медсестрата Мария Стоянова.

„След закриването на болницата в Полски Тръмбеш останахме две гинеколожки. Аз и д-р Камбурова. Всяка от нас си има по един кабинет и наблюдаваме бременните в района. Само дето не могат да раждат тук. Работя и в Спешна помощ и през годината се наложи да придружавам бременни до В. Търново. Така в линейката помогнах да се родят няколко бебета“, започва своя разказ д-р Виолета Русева в кабинета си в сградата на болницата в центъра на града. Тя си припомня, че докато е съществувала болницата, в отделението са се раждали по 150 бебета годишно. Извършвани са и оперативни интервенции. За 37 г. в родилното през ръцете й са минали около 1500 бебета. Днес вече наблюдава бременни, които едно време са родили при нея. И казва, че макар днес да се води като новина раждане от 13-годишна, едно време такова нещо не е било никак странно. През м.г. пък най-малката родилка, минала през кабинета, е била на 14 години.

КАКВО ДАВА И КАКВО ОТНЕМА ПРОФЕСИЯТА НА ГИНЕКОЛОГА?

САМО У НАС ЛЕКАРИТЕ ПРАЗНУВАТ БАБИНДЕН И ТОВА Е ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА, защото този празник отдава почит на жената, която помага на бременните да родят своята рожба. От повече от половин век този ден е и официален празник на акушер-гинеколозите, казва д-р Русева. Във всяко отделение се празнува, празнува се и в нейния кабинет и винаги на този ден там има погача и много букети с цветя. А и не само тогава. Тя никога няма да забрави, че преди години е успяла да придума бременни пациентки да не правят аборт. Едно от основните задължения на акушер-гинеколозите е да не се правят аборти.

„Тази година в моята консултация имам бременна българка, която ще ражда трето дете, и друга, която ще ражда близнаци. Това е едно от нещата, което дава моята работа. Тя обаче отнема от личното време и всеки случай се отразява върху психиката на лекаря”, споделя още д-р Русева.

В НЕЙНИЯ КАБИНЕТ ИМА МОДЕРНА АПАРАТУРА – ПРАВЯТ СЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ и за ранно откриване на рак на маточната шийка. Това е нещо, което жените обаче все още не осъзнават, че трябва да правят веднъж годишно – една цитонамазка. Над 200 жени са минали за такива изследвания в нейния кабинет. Четири от тях тя е спасила, защото рано и навреме е открила при изследванията проблема. В този кабинет има и много качествен 4Д ехограф със сонда.

ЗА РОДЕНИТЕ БЕБЕТА В ЛИНЕЙКАТА – ТЕ СА ТОЧНО ТРИ. Две на път за В. Търново и едно на път за Бяла. И това прави бившата и дългогодишна общинска съветничка много щастлива и нужна на хората от общината.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!