8 четения

Културата определя дали пресичаме на червено

Културата до голяма степен определя начина, по който пресичаме улицата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Много французи не се колебаят да пресекат на червен светофар, докато съвсем малко японци са склонни да го сторят в присъствието на други пешеходци.
Френски учени изследвали поведението на пешеходци на три места в Страсбург и на четири места в Нагоя – общо 5445 пресичания на улица.
Било установено, че в присъствието на други пешеходци 41,9 на сто от французите пресекли на червен светофар, при едва 2,1 на сто от японците.
„Културата и социалният натиск са различни – заяви съавторът на изследването, биологът Седрик Сюйор от Френския национален център за научни изследвания и университета в Страсбург. – Причината не е в по-големите опасения от глоба в Япония, отколкото във Франция. Причината се крие в това, че хората се страхуват от реакцията на другите.“
През 2013 г. екип под ръководството на специалистката по поведение на животните и хората Мари Пеле изследва начина, по който французи и японци пресичат улицата, но когато са сами на пешеходната пътека. Неправилните пресичания тогава бяха още повече – 67 процента от пешеходците във Франция и 6,9 процента от тези в Япония пресичаха неправилно.
„В присъствието на други хора социалният натиск играе роля в двете страни, но е много по-значим в Япония, отколкото във Франция – отбеляза Сюйор. – Французинът спазва по-малко правилата. Той решава да пресече улицата, когато му се иска, и това изглежда е свързано с усещането му за свобода. Дори когато пресичането е рисковано. Във Франция се държи по-малко сметка за реакцията на другите.“
В двете страни мъжете поемат повече рискове от жените, когато става дума да се пресече улицата – 40,6 от мъжете пресекли неправилно, при 25,7 на сто от жените, които са по-внимателни и спазват повече правилата. „Разликата между двата пола обаче е много по-отчетлива във Франция, отколкото в Япония“, уточни Сюйор.
Учените освен това с изненада констатирали, че броят на пътните произшествия, в които са замесени пешеходци, във Франция не се различава съществено от този в Япония.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!