Мария и Тодор Ангелови от Обединение празнуваха 60 г. брак

Мария и Тодор Ангелови от Обединение отпразнуваха 60 години семеен живот. За да ги поздравят за щастливото събитие, в уютния им дом бяха дошли много гости – близки и приятели.

Техният живот е като красива приказка, в която, разбира се ,има и радост, но и трудни моменти. Мария е от Страхилово, а Тодор от Обединение. Любовта ги събира заедно преди 60 години. В празничния ден те разказаха спомените си за онези дни и как през студения февруари 1957 година Тодор довел прекрасната си булка у дома. Днес те не могат да си представят как тогава са преминали разстоянието между двете села пеша, но помнят само, че много са се обичали и нищо не е можело да ги спре.

В първите години от съвместния живот съпрузите започват работа в „Геоложки проучвания“ в София и работят по различни обекти в България, но когато се раждат двете им дъщери, остават на село, за да се грижат за тях. След като поотрастват децата, Мария е работила като домакин в детската ясла и като касиер на новооткритите минерални бани в Обединение, където се пенсионира. Тодор също се пенсионира като работник на минералните бани, винаги са били заедно – и на работа, и вкъщи, за да си помагат и да се подкрепят. За дългите години, в които са работили на минералните бани, те още помнят и разказват колко тежко болни са идвали на бани и как са си тръгвали здрави и доволни. Винаги разказват колко лековита е минаралната вода и какво безценно природно богатство има в селото.

Още от първите години в Обединение Мария проявява и своите таланти. Тя рецитира пламенно на сцена, пише стихове и пее. И до днес е активна самодейка в местното читалище. Не минава участие на групата, в което тя да не пее и рецитира. Разучава песните, като си пее, докато върши домакинската работа вкъщи и така дядо Тодор е винаги на концерт. Колкото и да се обаждат болежките днес и макар че трудно се движи, тя не спира да пее.

В края на февруари дядо Тодор ще навърши 85 години, а баба Мара е на 78, но и двамата не спират да се трудят, да мислят за утрешния ден и да чертаят планове за години напред. Според тях именно в това се крие тайната на дългия и щастлив семеен живот. Крепи ги и това, че не са прекъснали връзката си с децата, внуците и правнуците. Днес те са горди, че са успели да отгледат три деца и петима внуци. Всички те са поели своя път в живота, но не пропускат да наминат през Обединение, да ги видят и с нещо да им помогнат. А най-голямата радост на семейство Ангелови са най-малките, правнуците им, които вече са 6. Те живеят в различни населени места – Русе, Велико Търново, Стара Загора и Лондон, но когато наближи празник, просторният селски дом се изпълва с радост и детски смях.

Двойката вярва, че щастливият им брак се крепи на взаимното уважение, и учат младите, че с любов и уважение към ближния всичко се постига.

Така в грижи и радости дните минават, но остават добрите спомени за хубавите дни, прекарани заедно. Баба Мария чака с нетърпение дните, в които ще ходи да пее в читалището или на фолклорни фестивали с групата, а дядо Тодор не пропуска да си пусне тото, надявайки се да спечели и да успее да купи по едно жилище на внуците си.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *