Приложение Полски Тръмбеш

Музеят стартира честването на своя 10-годишен юбилей с изложба на афиши

Директорът Христо Харитонов: „Почнахме от нищото, идеята бе на проф. Йорданов”

ПРЕДИ 10 Г. БЪДЕЩИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ АНТРОПОЛОГЪТ ПРОФ. ЙОРДАН ЙОРДАНОВ и неговият приятел Христо Харитонов, поканен за церемонията, се разхождали из града. Професорът се спрял пред руините на бившата гимназия и обяснил на приятеля си, че това навремето е било училище. Харитонов му казал, че вместо да се досрути, тази сграда трябва да стане музей, защото само тук в целия окръг няма музей. Професорът подел идеята и обещал да говори с кмета Чакъров, когото тогава днешният директор не познавал.

„През януари 2007 г. тогавашната зам.-кметица Маринета Кузманова дойде при мен във В. Търново да ме види и да ме калеса за директор. Сформирахме един екип, дойдохме в П. Тръмбеш и почнахме от нищото. Съборетината си я биваше. И почнахме отзад напред – събирахме материали, течеше процедура за регистрация, екипът, чиито имена сега съм закачил на входа до камбаните на щастието, започна сериозна денонощна работа. През септември 2007 г. го открихме. Тук от онзи филм „На сляпо“ имаше само едни декори“, но от тях музей няма как да се направи, споделя Христо Харитонов 10 г. по-късно.

MUZEI (2)ДНЕС МУЗЕЯТ ИМА НАД 2000 ИНВЕНТАРНИ ЕДИНИЦИ И 7 ОБОСОБЕНИ ЗАЛИ – експозиционни отдели, които в началото са били три. За доц. Харитонов най-ценният експонат и до днес си остава граничната колона в двора на музея от провинциите Мизия и Тракия. У нас са известни само 4 такива каменни колони, а едната е точно в един от най-младите музеи у нас в Полски Тръмбеш. Тя е открита край Полски Сеновец и това означава, че оттам е минавала границата между Мизия и Тракия.

„Всички прояви през 2017 г. ще бъдат посветени на 10-годишнината от създаването на музея. Стартирахме с изложба на афиши от мероприятията през това време от 7 септември преди 10 г. В тази година са предвидени няколко изложби, запознаване с първите дарители, защото почти целият музей е от дарители. Ще има книга от името на музея за старите мерки, теглилки и монети. Тя е моя книга, но аз си отстъпвам авторството и ще излезе от името на музея. Колкото и странно за прозвучи за определени културни кръгове, в този музей сме направили 8 национални конференции и сме издали толкова книги с трудовете на участниците в тях”, разказва директорът Христо Харитонов. Той няма кръвна връзка с Полски Тръмбеш и всеки ден пътува до дома си. В книгата за похвали обаче могат да се прочетат стотици мнения от гости на музея, че това, което е направено тук, е достойно за овации.

ПЪРВАТА ИЗЯВА ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ БЕ ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА НА АФИШИ. В лютата зима в музея влизат над 60 гости, които искат да видят тази изложба. „Тя може да се нарече автобиографична, защото показах афиши и други инфоматериали за културните събития, които са се провеждали през тези 10 г. тук“, подчертава с гордост директорът.

За поредна година тук бе направена и изложба за Трифон Зарезан, съпроводена с конкурс за най-добро домашно вино и изложба на съдове за вино в снимки от различни епохи. Изненадата ще бъде футляр с платната на маестро Никола Манев, който ще се продава във фоайето на културната институция.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *