19 четения

НАСА обяви победителите в конкурса за космическа тоалетна в скафандър

Американското космическо ведомство обяви победителите в конкурса за разработването на нови технологии за космически тоалетни, монтирани в скафандрите на астронавтите, съобщава сайтът Спейс.
НАСА засега не разкрива техническите детайли и решенията, използвани за авангардното WC. За участие в конкурса бяха подадени над 5000 заявки. Победителят получи 15 хиляди долара. Призът отиде при полковника от ВВС, военния медик Тачър Кардън за иновационната му система за дефекация. До изобретението си Кардън стигнал след дълги размисли.
Макетът за тоалетната в скафандър той изготвил собственоръчно от материали, закупени в строителен магазин.
Класираните на второ и трето място проекти получиха съответно призове от 10 хиляди и 5 хиляди долара. Те, както и победителят, трябва да изготвят до края на годината работещи прототипи на своите изобретения.
Условията за конкурса предвиждаха изработването на система за отмиване и съхраняване на урината, на екскременти и на менструална течност в скафандъра на астронавтите. При това системата трябва да работи без прекъсване в продължение на 144 часа – 6 денонощия. За този период се считаше, че астронавтите трябва да оцелеят автономно, преди пристигането на спасителна ракета.
В конкурса на НАСА взеха участие около 20 хиляди човека Сумарно те предложиха над 5000 решения на проблема.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!