121 четения

Нов зрелищен спектакъл „Асеневци“ подготвя Община Велико Търново на Царевец

ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА АСЕНЕВЦИ И МОЩТА НА ТЪРНОВО КАТО СТОЛИЦА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЩЕ РАЗКАЗВА НОВИЯТ ЗРЕЛИЩЕН СПЕКТАКЪЛ, КОЙТО ЩЕ ГЛЕДАМЕ НА ЦАРЕВЕЦ. Това шоу няма да замени познатото вече „Звук и светлина“, което разнася славата на Велико Търново вече 32 г. „Двата продукта ще продължат да съществуват съвместно, без да се взаимоизключват. Организацията, която сме създали, ще ни позволи да излъчваме и двата спектакъла“, коментира вчера зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков.

„Асеневци“ се нарича новото шоу. Спектакълът разказва за Второто българско царство, когато Велико Търново е столица на България. В сюжета са представени славните ни царе от Петър и Асен до Калоян, задължително участва и Иван Асен II и великата му победа при Клокотница, в която той разгромява солунския император Теодор Комнин на 9 март 1230 г. „Иван Асен II е българският цар, при когото България достига по мощ България на Симеон Велики. Иван Асен II постига политическа хегемония на Балканите, при която са обединени изконни български земи, той сече златни монети, възобновява Патриаршията и изгражда „Св. 40 мъченици”, обяснява Ганчо Карабаджаков.

И признава, че „Звук и светлина“ е най-голямата ни атракция, но вече е поостаряла и морално, и като сюжет. „Когато преди години авторите са избирали темата и музиката, те са били изключително подходящи и си свършиха работата. Напоследък обаче все по-често чужденците ни питат защо, след като имаме такава славна история, пълна с победи, ние се възторгваме и показваме само драмата в нея. А и в 17 минути са компресирани няколко века – от Средновековието през падането на Търново под турско робство, страданията в онези пет века, победите след това“, казва още г-н Карабаджаков.

НИКОЛО КОЦЕВ Е АВТОР НА ЛИБРЕТОТО И МУЗИКАТА, КОЯТО БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ МАЙ МИНАЛАТА ГОДИНА В ТЪРНОВСКИЯ ТЕАТЪР. Стотици търновци имаха възможността да чуят как ще бъде озвучено шоуто и успяха да се насладят на живото изпълнение на хора и оркестъра на Държавната опера в Русе. След това музикантите влязоха в студио, за да запишат музиката.

Шоуто ще бъде придружено за първи път от диктор, но спектакълът ще има и субтитри на различни езици. От тях зрителите ще разбират историята, която светлинното шоу разказва.

„През последните месеци се опитваме да напаснем музиката върху визуалните ефекти. Но се оказа, че на терен това е много трудно, затова беше изработен макет на Царевец. И стиковането на музика и светлини стана върху този макет. Именно този начин на работа ни позволява да запазим и двата спектакъла и при интерес към първия ще излъчваме и него“, разказва още Ганчо Карабаджаков. И допълва, че фондацията на Иван Саръев „Пчелен кошер“ стои зад проекта.

НА 22 МАРТ ТЪРНОВЦИ ЩЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ МАКЕТА, ВЪРХУ КОЙТО СЕ РАБОТИ В МОМЕНТА ЗА НАПАСВАНЕТО НА МУЗИКАТА И СВЕТЛИНИТЕ. „Работим по проекта от миналата година. Имаме сценарий, музика, готови са всички сцени, които представят величието на столичния Търновград. Предстои ни за реализирането на шоуто да кандидатстваме с проект по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020“, уточнява кметът Даниел Панов. Той допълва още, че голямото му желание е шоуто да обхване Трапезица и „Св. 40 мъченици“, за да бъде спектакълът още по-величествен.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

4 коментара за “Нов зрелищен спектакъл „Асеневци“ подготвя Община Велико Търново на Царевец

 • 21.02.2017 в 16:47
  Permalink

  Хубаво но много дълго който не го интересува нашата история ще се отегчи. Моето мнение.

  Отговор
 • 22.02.2017 в 16:36
  Permalink

  Как ще бъде представен текстът? Той отвлича от възприемането на картната. Но е много важен. Как ще се съчетаят текст и картина? Наистина, доста дълго представяне, но едва ли може да се съкрати по вече. Самият звук и светлина ми харесваше в първата си версия по вече. Но това е може би впечатление неправилно, защото сме вече свикнали с първата версия. Цялостното впечатление е много успешно.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!