Горещи новиниНовини

Стамболовият мост плаче за ремонт, настилката му пропада, металът ерозира

Италианецът Антонио Ачето е автор на нов проект, направен по концепция на Колю Фичето

ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ НА СТАМБОЛОВИЯ МОСТ СЕ УСЕЩАТ ВИБРАЦИИ, А В ЧАСТ ОТ НАСТИЛКАТА ЗЕЯТ ПУКНАТИТИ, алармираха в редакцията граждани. Доста от елементите по конструкцията му са силно ерозирали, а в основите на съоръжението са тръгнали свлачища, които са повлекли и част от дърветата, видя наш екип на място вчера.

Наша проверка показа още, че фирмата, строила съоръжението, е изпратила специално писмо до Община В. Търново, за да информира, че гаранцията му вече е изтекла… Това се е случило още през 1992 г. Мостът е построен преди 125 години от фирмата със седалище във Виена „Р. Ф. Вагнер”. Нейно дело са и софийските мостове Лъвов и Орлов.

Още през 1996 г. са премахнати всички кабели, които са прокарани по моста, за да се улесни конструкцията и облекчи тежестта. Оставено е само художественото осветление.

Преди 15 години от фалиралата вече фирма „Мостстрой” са правили последния ремонт. Тогава са били взети проби от стоманата, които са се оказали отлични. Металът дори надвишавал нормите на Българския държавен стандарт.

most (1)Един от символите на града е затворен отдавна за движение на автомобили.

МОСТЪТ Е ПОСТРОЕН ПРЕЗ 1892 Г. ВЪРХУ ДЪРВЕНО СКЕЛЕ. Окончателното архитектурно оформление е на италианския архитект Джовани Мосути. През 1933 г. под него с бръснещ полет преминава със своя биплан военният пилот Петко Попганчев.

Съоръжението е преживяло и две земетресения – голямото от 1913 г. и това от 1928 г.

ЗА СТАМБОЛОВИЯ МОСТ ИМА НОВ ПРОЕКТ НА ЕДИН ОТ ВОДЕЩИТЕ СВЕТОВНИ АРХИТЕКТИ АНТОНИО АЧЕТО, КОЙТО БИ МУ ДАЛ НОВ ЖИВОТ. Разработката му е предоставена на местната администрация, но по нея няма движение. Любопитен детайл е, че Ачето е използвал концепцията на самия Колю Фичето, с която е правен мостът в Бяла, признава самият италианец. Според него, ако се отпуши трафикът по моста, ще се реши и проблемът с директната връзка със Света гора и ще се разтовари градският трафик. Практически проектът му свързва реката с парка, като се обвързва вече съществуващата част. Италианецът смята Боруна, хълма Света гора и меандрите на Янтра за сърцето на града и така ги нарича в проекта си. Според него остават няколко свободни терена, които могат да бъдат застроени със сгради с обществено значение и паркови зони по крайбрежието, много заведения и атракции.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

9 thoughts on “Стамболовият мост плаче за ремонт, настилката му пропада, металът ерозира

 • Идеята за втори мост по ми допада. Колкото до Стамболовия, има нужда от ремонт и освежаване опредено, но нека се запази автентичния му вид !!!

  Отговор
 • Втори мост е по удачен. С няколко метра по високо ниво, така че от страна на улица Гурко да се виждат и двата. Като визия да е модернистична напомняща за Стамболовия мост.

  Отговор
 • Тоя мост на 2 нива ще изпозагрози най-красивото място в града, а целият трафик там би направил едно от малкото спокойни кътчета поредната автомобилна джунгла. Да не говорим, че автопотокът трябва да се изкарва приоритетно към тангентите Русе-Свиленград и София-Варна, а не да се разкарва из центъра и историческата част на града…

  Отговор
 • Градът, оставен на идеите и решенията на наскоро урбанизирани „търновци“ вече е заприличал на уродливо, хаотично и грозно място. За съжаление малцина си дават сметка за това.
  Всяка промяна на класически форми и архитектура са прекалено отговорна дейност, за да бъде оставена в ръцете на полуграмотните и невежи местни управници, които могат да сътворят единствено и само КИЧ.
  А, че някой плаче за поръчки за строежи, за да лапа обществени средства – това е ясно.

  Отговор
 • Надявам се никога да не построят това грозилище.

  Сегашният мост е чудно красив, трябва само да се ремонтира. Нека да намерят друг проект, от който да крадат, вместо да загрозят града завинаги. АМИН

  Отговор
 • Първо-Антонио Ачето е абсолютно никому неизвестен,за справка напишете Антонио Ачето в Гугъл,второ и основно : ако нашите деди са искали ,са щели да възложат проектирането и строежа на Колю Фичето.
  С всичките си платени публикации вестника все повече замирисва на долнопробна жълта преса.

  Отговор
  • При положение че Колю Фичето е починал през 1888 малко е трудно да му възложат строежа на моста през 1892 г.

   Отговор
 • И щом този Антонио Ачето е толкова благоразположен към Нашия град , да вземе да направи отново безпланто , и един проект за моста между Леденик и Шемшево , там неговите български приятели наистина ще лапнат….

  Отговор
 • Защо не предложат ремонта на моста на австрийците? Въпрос на лоялност – те са се доказали, подходили съвестно към строителството и поддръжката му и на практичност – те са най-добре запознати с техническите му особености. Така се създават традиции в строителството, които са много ценни, още повече за стар град като Търново.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *