56 четения

С ден на наследството започна празничната седмица в СУ „Емилиян Станев”

ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ЕМИЛИЯН СТАНЕВ ЗВУЧАХА ВЧЕРА ВЪВ ВСИЧКИ КЛАСНИ СТАИ В СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Така с традиционния вече ден на наследството възпитаниците на най-голямата гимназия в областта започнаха тържествената седмица, посветена на патронния празник, който е на 28 февруари.

Събитията продължават и днес с концерт на децата от класа по синтезатор. Техен преподавател е Станимир Демирев. Концерт има и в четвъртък и в него ще участват най-малките музиканти на училището. В петък ще бъде открита новата игротека, която е оборудвана със средства от Министерството на образованието и науката по програмата за целодневно обучение. Новата зала е за учениците от V и VI клас, които остават в училището и следобед. В игротеката те ще могат да отдъхват между уроците. „Оборудвали сме и едно вътрешно помещение като кухня, където учениците ни ще се учат да бъдат майстори в готварството, без това да им става професия, просто за забавление“, казва директорът на училището Кина Котларска.

В понеделник и вторник следващата седмица са двете кулминационни събития. На 27 февруари пред Факултета по изобразително изкуство ще бъде подредена изложба на учениците от паралелките, профилирани с изобразително изкуство. Вечерта възпитаниците на гимназията ще поднесат цветя пред паметника на Емилиян Станев, който се намира на площада на Самоводската чаршия. Тържественият концерт е на 28 февруари от 10,30 часа в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. В спектакъла ще участват настоящи и бивши ученици на училището, както и учители, които свирят на различни музикални инструменти. Сред тези, които ще се качат на сцената, има реализирани изпълнители и музиканти, но и бивши ученици, които са избрали коренно различно поприще, обаче са запазили любовта си към музиката, допълва г-жа Котларска.

1333 УЧЕНИЦИ ИМА В МОМЕНТА В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“. За последните четири години, в които гимназията управлява Кина Котларска, децата са с 350 повече. Първолаците от години там са разпределени в шест паралелки. За следващата учебна година подадените заявления вече са близо 200. В екипа има 123 учители, двама педагогически съветници, ресурсен учител. 30% от педагозите са млади хора до 35 г. и балансът на кадрите във възрастово отношение е съзнателно търсен.

„Поддържаме баланс и по отношение на професиите и специалностите. Развиваме традиционните за нас изкуства – музика, рисуване, хореография, но все по-популярни стават и професии като защита на информацията. Затова тази година се надявам да успеем да направим добър прием и по софтуерни и хардуерни науки“, коментира г-жа Котларска. И уточнява, че в училището има зала по графичен дизайн, две нови компютърни зали, подменени са всички лаптопи на учителите. В гимназията има стабилна интернет връзка и около 50 мултимедии.

По три международни проекта работи екипът на училището. Двата са по „Еразъм”, последният – по програмата за трансгранично сътрудничество. „Този проект за нас е особено важен, защото е свързан с обучението по астрономия. А именно природните науки са нашата цел и акцентът за следващите четири години“, допълва още г-жа Котларска.

ЛЕТОПИСНА КНИГА, ПОЧЕТНА КНИГА И МНОГО СНИМКИ И ДО ДНЕС ПАЗЯТ ИСТОРИЯТА НА УЧИЛИЩЕ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ”, което е открито на 15 септември 1982 г. Съпругата на Емилиян Станев Надежда Станева е била сред официалните гости при откриването на първата учебна година. След това в училището са гостували личности като Александър Фол, когато е бил министър на народната просвета, Илчо Димитров, Рада Москова, Леда Тасева, Леда Милева, Иван Сарандев, Николай Хайтов, Николай Николаев, когато все още е водил предаването „Сладкарница „Захарно петле”. Всички те са оставили автографи и спомени в почетната книга на гимназията.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!