105 четения

„АЛТЪНА“ РАЗКАЗВА В ЕЛЕНА

В навечерието на християнския празник  Сирни заговезни /прошка – празник на всеобщото опрощение/, ден, в който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта, Народно читалище „Напредък-Елена-1863“ ви кани на

СРЕЩА С ПРЕКРАСНАТА ПОЕЗИЯ И ПРОЗА НА ИВЕЛИНА НИКОВА
да чуем гласа на нейната Алтъна и думите й, които тъкат невидими златни нишки, докосващи човешката душа.
Очакваме ви на 25 февруари/събота/ от 17.00 ч. в залата на новоизградения Общностен център/старата поликлиника/
Повестта „Алтъна“ е книга с душа, книга, която откъсва от забързаното ежедневие и те издига до висотата на мурите и смърчовете. Когато я разгърнеш, чуваш песента на хлопки и чанове, засищаш се с мляко, заквасено със звезди, усещаш боровия дъх и светостта на хляба и завит с пъстро халище, ще видиш как две религии – християнството и исляма се помиряват, когато над всичко застане човешката топлота.
„…Яко дърво е старата вражда. И само добрина го сече. Отсече ли го, сяда на дънера и пее. Християни, мюсюлмани…всички сме пръст. Една душа носим и тя назаем взета. От Аллах ли, от Господ ли…? Кой знае? Душа-светлина! Пророците ще идват и ще си отиват. По трънливия си път ще оставят истини-заръки. Святи люде са, ама от мен да помниш: Слънцето е на всички, но само добрите улавят лъчите му и почват да светят. Те живеят, другите ги брой за сенки. Другите невидима кама в ръцете си стискат и под език отрова крият, по-смъртоносна от змийската. По-близо до слънцето стой, дъще!…“
„Алтъна” е послание, което е сол в раната и мед на езика, тя е разбулена тайна и надежда за нещо по-добро в дните ни. Това е книга за силата на духа и любовта, за правдата и добротата, за българската красота и единството на бог, за обединението на религиите.
Авторката Ивелина Никова е родена през 1977 г. в Провадия. Завършва висше образование в Икономическия университет във Варна. Авторка е на няколко стихосбирки, носителка е на много награди, сред които и за цялостно творчество, посветено на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!