103 четения

Близо 6000 законни оръжия в областния град, богаташи си купуват пушкала за 100 000 лв.

Полицията отказва на важни личности, които просто искат да си вдигнат имиджа

3354 ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА ИМАТ РАЗРEШИТЕЛНИ ЗА БЛИЗО 6000 ОРЪЖИЯ САМО В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 3300 са ловните пушки, останалите са пистолети. Раздадени са и револвери на 226 фирми, които плащат по 300 лева за съхранение и по 20 лева за служител, който ще носи пищова. Физическите лица обикновено имат ловни пушкала, като за всяко от тях се плащат по 40 лв. за обработка на документи. Всички разрешителни важат за 5 години, а бумът на подновяване е точно през този февруари. Заради това средно по 70 авджии се редят на опашка на ден в служба КОС на Районното управление във Велико Търново, което е най-натоварено в региона.

ОБЛАСТНИЯТ ГРАД СЕ ОКАЗВА И С НАЙ-МНОГО БОГАТАШИ, КОИТО СЕ ГЛЕЗЯТ С по 10 ловни пушки с оптика и от най-висок клас. Няколко такива бизнесмени притежават пушкала за по 100 000 лева и с тях вероятно ходят на сафари в частни ловни полета. В същото време режимът за раздаване на оръжие е много строг и полицията отказва на такива, които имат пари и искат просто да си вдигат имиджа с луксозни придобивки. Сред тези с отказите има публични личности и общественици, дори и магистрати, които не успяват да докажат необходимост да носят пищов. За да получиш оръжие, ако не си ловджия, трябва да не си луд, да си заплашван и да можеш да го докажеш, пояснява началникът на търновската полиция гл. инспектор Валентин Къндев, който подписва разрешителните. Той споделя още, че повечето нашенци имат параноя от преследване, но с оръжието може да се злоупотребява и заради това молбите се гледат под лупа и независимо от финансовото състояние и общественото положение на човека. Не се дават оръжия на криминално проявени, разследвани с образувани досъдебни производства. Поне на 10 чужденци, които въртят бизнес при нас, са разрешени след обстоен анализ.

С РАЗДАВАНЕТО НА ОРЪЖИЯТА И ПОДНОВЯВАВАНЕТО НА РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ТОЧНО ТОЗИ МЕСЕЦ ОТЛИЧНО СЕ СПРАВЯТ двама млади полицаи и една дама, която има стаж в бранша над 10 години. Началник на служба КОС е Даниел Вълчев, помага му Стефан Стефанов, а системният оператор е Людмила Здравкова. Даниел и Стефан са младши полицаи. Даниел е почнал в полицейския СОД, който преди години бе закрит, а дейността му подарена на частните охранителни фирми. Стефан пък е бил патрул в районното, но от миналия август е в тази отговорна служба. И двамата са търновци и почти връстници –шефът е на 35 г., а Стефан е една година по-млад, а освен това са и ергени.

„По закон няма ограничение един човек колко пушки може да има. При нас няколко бизнесмени притежават по около 10, при това доста луксозни. Цените на пушките варират от 1000 до 10 000 лева, а оптиката е отделно и струва около 10 000 лева. Сега обаче се подновяват разрешителните на ловните дружинки в общината и заради това ни е много натоварено“, разказва Даниел Вълчев и припомня, че дружинките в общината са 36. Освен с ловните пушки на физически лица, с пистолетите на юридическите лица и с ловните дружинки в търновската служба КОС, се занимават и с военния завод „Терем“ във В. Търново и с трите стрелбища в града, едното от които е съвсем ново и частно. Оръжието за стрелбището може да се използва само и единствено в него, като за старата столица са издадени разрешителни за 30 пистолета за ползване в стрелбище. Контрол се осъществява и върху реквизитните оръжия в музея и в театъра.

Служителите от службата за раздаване на оръжия подчертават, че това законодателство е доста специфично и трябва да се познава добре, за да няма гафове, защото всяка буква от закона има огромно значение. Полицаите уточняват, че освен ловните пушки и пищовите в общината има и около 3000 газови оръжия, които също се регистрират, но понеже статистиката сочи, че могат да бъдат и опасни, е крайно време режимът на регистрация да стане същият като при другите пушкала.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА КОС СА ИЗЗЕЛИ ОКОЛО 30 оръжия – незаконно притежавани и с изтекъл срок на разрешителните. Част от случаите са предадени на прокуратурата за становище по казусите. Има и случаи на вандалски прояви от ловджии, които са си позволили да стрелят по вреден дивеч в населено място. Такъв е случаят в Присово, където авджия е гърмял по чакали, но съседи се обадили на тел. 112 и пушката му била иззета.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

3 коментара за “Близо 6000 законни оръжия в областния град, богаташи си купуват пушкала за 100 000 лв.

 • 23.02.2017 в 14:08
  Permalink

  Щом има такива богаташи, не ревете, че нямате пари и сте бедни, Едва ли в някоя нормална страна нормален човек. с добра заплата, ще си позволи подобна покупка. Но за българина водата е до колени, той има и все реве, че няма. Да са ви живи богаташите! И все се хвалете с тях!

  Отговор
 • 23.02.2017 в 14:44
  Permalink

  Toва са комунистическите новобогаташи,на които навремето Димитър Йончев раздаде куфарчетата с пари!

  Отговор
 • 23.02.2017 в 16:10
  Permalink

  Само нелегални оръжия имам в колекцията си. Автомати, карабини, нападателни с къса цев, екипировка за нощтно виждане .. всично необходимо. Ако трябва и РПГ ще си купя. И нито лев няма да дам на наср*аната ДПС-арска псевдодържава наречена Бълхария.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!