15 четения

Времето на 24 февруари, петък: Истинска пролет, до края на периода честа смяна на топли и хладни въздушни маси

През нощта ще има незначителна облачност до ясно време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 3 и 6. За В. Търново се очаква минимална температура 4 гр. През деня ще преобладава време с незначителна висока и средна облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 15 и 18. За В.Търново се очаква максимална температура 19 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. Над западните и централните части на Стара планина ще има незначителна до променлива облачност. Ще духа силен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 7 – 8, а на 2000 м около 3 гр. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 20.4 през 1968 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 13.1 през 2009 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 01 минута и ще залезе в 18 часа и 01 минути. Фаза на Луната: три денонощия преди новолуние.

В събота ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. На места, предимно в полупланинските райони, е възможно дъждът временно да премине в сняг. Очаква се валежът да бъде около 5-7 л/ кв. м. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. В неделя валежите ще спират и облачността ще се разкъса, но ще бъде предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. В понеделник ще има значителна облачност с временни намаления. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Във вторник и сряда ще преобладава време с променлива облачност и слаб вятър от изток-югоизток, на моменти ще бъде почти тихо. В четвъртък ще бъде облачно с превалявания от дъжд. На места, предимно в полупланинските райони, е възможно дъждът временно да премине в сняг. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад.

През периода се очаква време с честа смяна на топли и хладни въздушни маси. В петък и от понеделник до сряда времето ще се задържи топло за сезона. Минималните температури ще бъдат между 4 и 9. Максималните ще бъдат около 14 – 17, в отделни райони в равнините до 20. В събота и неделя се очаква захлаждане. В събота температурите ще бъдат най-високи сутринта – около 5 – 8 гр., и бавно ще се понижават през деня. Минималните температури в неделя ще бъдат между минус 1 и 2, максималните ще бъдат между 6 и 9. В края на периода – четвъртък, също се очаква захлаждане. Минималните температури в четвъртък ще бъдат между 2 и 5, максималните температури ще бъдат между 6 и 9.

Над западните и централните части на Стара планина в събота ще има значителна облачност и на места ще превали дъжд и сняг. Ще духа умерен вятър от северната четвърт. В неделя валежите ще спират, облачността ще се разкъса, но ще бъде предимно значителна. Вятърът – умерен до силен, се ориентира от източната четвърт. От понеделник до сряда ще има значителна облачност с временни намаления и умерен до силен вятър от югозапад. В четвъртък ще бъде облачно с превалявания от дъжд и умерен до силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м в петък ще бъдат около 8 – 10, в събота температурата ще се понижи и ще бъде около 0. През следващите дни температурата ще се повишава от 1 – 3 в неделя до 7 – 8 в сряда. В четвъртък температурата ще се понижи и ще бъде около минус 2 – 0. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *